Encyklopedie výživy

Avokádo

Avokádo patří botanicky mezi ovoce (plod hruškovce přelahodného). V rámci rostlinných produktů má sice vyšší energetickou hodnotu díky vyššímu obsahu tuků, ale jedná se o tuky kvalitní, zdravotně příznivé (většinu z množství tvoří mononenasycené mastné kyseliny a v každých 100 g avokáda je kromě toho dokonce 110 mg omega 3 kyselin). Avokádo je bohaté na vitamin E (na 100 g je 2.1 mg = 10 % DDD), kyselinu listovou (na 100 g je 81 ug = 20 % DDD).

Avokádo lze použít na pečivo místo másla, lze jím obložit kuřecí steak nebo připravit vynikající omáčku Guacamole.

100 g avokáda dodává 670 kJ, 2 g bílkovin, 14.7 g tuků a 8.5 g sacharidů.

Kun

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ