Encyklopedie výživy

Vláknina

Rozpustná vláknina (pektiny)

Ovlivňuje hladinu cukru v krvi a některé druhy vlákniny (například ovesné beta-glukany) i hladinu krevního cholesterolu. Rozpustná vláknina zvětšuje svůj objem a vytváří v žaludku viskózní roztok, který zpomaluje jeho vyprázdnění a prodlužuje tak pocit nasycení. Zdrojem rozpustné vlákniny je ovoce a zelenina, částečně obiloviny. V obilovinách se vyskytuje zároveň rozpustná i nerozpustná složka vlákniny.

Nerozpustná vláknina (celulóza a lignin)

Nedostatek tohoto typu vlákniny je jedním z faktorů, který podporuje vznik zácpy. Nerozpustná vláknina zlepšuje střevní peristaltiku, protože urychluje průchod tráveniny zažívacím systémem. Naprosto nutnou podmínkou je však dodržení pitného režimu, jedině tak může vláknina ať už z potravy nebo doplňků plnit svoji roli. Zdrojem nerozpustné vlákniny může být celozrnné pečivo, musli, rýže natural, celozrnné těstoviny, luštěniny. Velmi vysoký obsah vlákniny má lněné semínko nebo pšeničné klíčky(lze je přidávat do mnoha pokrmů).

Zatímco doporučená denní dávka vlákniny je 30g, reálná spotřeba je mnohem nižší.

(Kun)

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ