Encyklopedie výživy

Botulismus

U botulismu jde o otravu z potravin, která se u nás vyskytuje poměrně zřídka, ale musí se stále připomínat protože, jde o velmi závažné onemocnění, které pokud není včas rozpoznáno a léčeno může končit i smrtí postižené osoby.

Onemocnění je vyvoláno botulotoxinem, který v potravině bez přístupu vzduchu produkuje bakterie Clostridium botulinum. Tato bakterie, která je velmi odolná vůči teplotě (ve vroucí vodě přežívá i 2 hodiny), se nachází v trávicím ústrojí zvířat i lidí, v půdě, bahně, vodě a prachu. Botulotoxin má několik typů, botulotoxiny jsou citlivé na teplo. Teplota 80 oC po dobu 30 minut nebo několikaminutový var postačí ke zničení toxinu.

Onemocnění byla zaznamenána např. po konzumaci domácí zeleninové nebo masové konzervy a po požití podomácku nakládaných mořských ryb. Inkubační doba je 12 – 36 hodin, na začátku onemocnění se dostavuje malátnost, bolesti břicha, průjem, ale častěji zácpa a zvracení. Poté následují typické příznaky – sucho v ústech, potíže s polykáním, chraplavý hlas, dvojité nebo rozmazané vidění, pokles svalového napětí, poruchy dýchání.

Prevence onemocnění spočívá především v opatrnosti při přípravě domácích konzerv, kdy je nutno čerstvé suroviny důkladně oprat a konzervu po naplnění podrobit důkladnému prohřátí na 120°C po dobu minimálně 3 minut. tento tepelný zákrok ničí vegetativní buňky i spory C. botulinum. Pokud tento tepelný zákrok nelze aplikovat v podmínkách domácího zavařování, např. zeleniny, je nutno provést sterilizaci dva dny po sobě. Při prvním tepelném ošetření spory C. botulinum vyklíčí a změní se ve vegetativní buňky. Při druhém tepelném ošetření dojde ke zničení těchto buněk i případně vytvořeného botulotoxinu.

U hotových pokrmů uchovávaných v chladu provést dostatečné prohřátí (80 oC po dobu 20 minut, var po dobu několika minut), které vedou ke zničení vytvořeného toxinu.

(Ot)

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ