Vápník patří mezi minerální látky (heslo v Encyklopedii)
Vápník je nutný pro tvorbu kostí a zubů a řadu dalších fyziologických procesů, jakými jsou srážlivost krve, produkce hormonů, činnost srdce, přenos nervových impulzů, atd.
V těle tvoří vápník přibližně 1.5 % tělesné hmotnosti.
Organismus si není schopen vápník vyrobit, proto je nutné zajistit jeho přísun stravou. Doporučené množství pro příjem vápníku je kolem 1000 mg (viz tabulka1), realita ukazuje spíše na příjem pouhých 500 mg. Nedostatek vápníku je rizikovým faktorem pro vznik osteoporózy, nejvíce jsou ohroženy děti, ženy, zejména pokud nesprávným způsobem snižují nadváhu nebo při některých alternativních způsobech stravování.
Nízký příjem vápníku je ale zjišťován i u dospělých mužů.
Nejlepší zdroje vápníku jsou uvedeny v tabulce 2, jedná se o živočišné, dobře využitelné zdroje. Vápník z rostlinných potravin (listová zelenina, květák, brokolice) je využitelný hůře z důvodů přítomnosti fytátů, šťavelanů a nebo vlákniny.
Tabulka 1
Optimální denní příjem vápníku
Skupina Optimální denní příjem vápníku v mg/den
Děti 1- 5 let 800
Děti 6- 10 let 800 – 1 200
Dospívající 11- 24 let 1200- 1500
Muži 25-65 let 1000
Muži nad 65 let 1200 -1500
Ženy 25-50 let 1000
Ženy nad 50 let 1200 -1500
Ženy těhotné a kojící 1 200 – 1500
Tabulka 2
Obsah vápníku v potravinách
Potravina : Obsah vápníku (mg/ 100 g)
Mléko plnotučné 122
Mléko polotučné 123
Mléko nízkotučné 126
Tučný tvaroh 73
Tvaroh bez tuku 101
Kysaná smetana 80
Kefír 120
Jogurt 1,5 % tuku 115
Eidam 30% tuku v suš. 800
Eidam 45 % tuku v suš. 680
Ementál 1020
Gouda 820
Roquefort 662
Mozzarella 450
Mascarpone 60
Camembert 600
Parmezán 1290
K tomu, aby organismus vstřebal vápník, potřebuje mít zajištěn přísun vitaminu D a vitaminu K.
ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ