Encyklopedie výživy

Vápník (= Kalcium, Calcium)

Vápník patří mezi  minerální látky (heslo v Encyklopedii)

Vápník je nutný pro tvorbu kostí a zubů a řadu dalších fyziologických procesů, jakými jsou srážlivost krve, produkce hormonů, činnost srdce, přenos nervových impulzů, atd.

V těle tvoří vápník přibližně 1.5 % tělesné hmotnosti.

Organismus si není schopen vápník vyrobit, proto je nutné zajistit jeho přísun stravou. Doporučené množství pro příjem vápníku je kolem 1000 mg (viz tabulka1), realita ukazuje spíše na příjem pouhých 500 mg. Nedostatek vápníku je rizikovým faktorem pro vznik osteoporózy, nejvíce jsou ohroženy děti, ženy, zejména pokud nesprávným způsobem snižují nadváhu nebo při některých alternativních způsobech stravování.

Nízký příjem vápníku je ale zjišťován i u dospělých mužů.

Nejlepší zdroje vápníku jsou uvedeny v tabulce 2, jedná se o živočišné, dobře využitelné zdroje. Vápník z rostlinných potravin (listová zelenina, květák, brokolice) je využitelný hůře z důvodů přítomnosti fytátů, šťavelanů a nebo vlákniny.

Tabulka 1

Optimální denní příjem vápníku

Skupina          Optimální denní příjem vápníku v mg/den

Děti 1- 5 let                            800

Děti 6- 10 let                          800 – 1 200

Dospívající 11- 24 let           1200- 1500

Muži 25-65 let                       1000

Muži nad 65 let                    1200 -1500

Ženy 25-50 let                      1000

Ženy nad 50 let                    1200 -1500

Ženy těhotné a kojící          1 200 – 1500

Tabulka 2

Obsah vápníku v potravinách

Potravina :                         Obsah vápníku (mg/ 100 g)

Mléko plnotučné             122

Mléko polotučné             123

Mléko nízkotučné           126

Tučný tvaroh                    73

Tvaroh bez tuku               101

Kysaná smetana               80

Kefír                                     120

Jogurt 1,5 % tuku               115

Eidam 30% tuku v suš.     800

Eidam 45 % tuku v suš.      680

Ementál                                1020

Gouda                                   820

Roquefort                           662

Mozzarella                         450

Mascarpone                        60

Camembert                         600

Parmezán                            1290

K tomu, aby organismus vstřebal vápník, potřebuje mít zajištěn přísun vitaminu D  a vitaminu K.

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ