Arašídové máslo je vysoce kalorická potravina vyrobená v ideálním případě výhradně z arašídů, které bývají většinou odslupkované, potom upražené a následně rozemleté buď nahrubo (označují se jako ,,crunchy”) nebo úplně najemno (označují se jako ,,smooth”).
Arašídová másla nejsou másla v legislativním slova smyslu, protože máslo
je výrobek ze smetany, který obsahuje minimálně 80% mléčného tuku. Nicméně v angličtině ,,peanut butter” označuje potravinu vyrobenou výše uvedeným způsobem, která obsahuje minimálně 90 % arašídů. Zbytek můžou tvořit přidané tuky, sůl a případně cukr.
Existuje celá řada arašídových másel vyrobených pouze z arašídů (100 %). Ty jsou nutričně nejvýhodnější.
Průměrné nutriční hodnoty 100 % arašídového másla :
Energie 2449 kJ
Bílkoviny 23.7 g
Tuky 49.7 g
z toho saturované 6.9 g
Sacharidy 13.5 g
z toho cukry 4.2 g
Sůl 0 g
Vláknina 8 g
Přesné složení tuků v arašídovém másle závisí na konkrétním typu použitých arašídů. Vhodnější jsou takové, které mají více kyseliny olejové, to znamená že mají vyšší podíl MUFA – kyseliny olejové. Pak má vlastně tuk z arašídového másla složení tuku velmi podobné olivovému oleji. Obsah kyseliny olejové se může pohybovat v rozmezí 55 -81%.
Přestože je arašídové máslo bohaté na bílkoviny, jeho aminokyselinové spektrum není úplně kompletní (chybí v něm aminokyselina lysin). Je tedy nutné do jídelníčku zařazovat také další bohaté zdroje lysinu – sýry, maso, tempeh, seitan, quinoa).
Vitaminy a minerální látky ve 100 g – procento z doporučené denní dávky:
Vitamin E 9 mg = 45%
Vitamin B3 (niacin) 13.4 mg = 67 %
Vitamin B6 0.5 mg = 27 %
Kyselina listová 74 ug = 18 %
Magnesium 154 mg = 39 %
Měď 0.5 mg = 24 %
Mangan 1.5 mg = 73 %
ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ