Borůvky
Autor hesla: MUDr.Václava Kunová
Borůvky patří mezi méně sladké a tedy málo kalorické druhy ovoce, obsah mikronutrientů v nich je naproti tomu vysoký.
Přínosem jsou zejména látky ze skupiny antioxidantů. Jim lze připisovat protizánětlivé účinky, snižují oxidaci LDL cholesterolu a obecně tlumí negativní dopad oxidačního stresu na organismus.
Za efektivní dávky lze počítat už 50 -75 g borůvek denně (můžou být i mražené).
Více antioxidantů obsahují druhy drobné (lesní), ale přínosné ve výživě jsou i velké, takzvané kanadské borůvky.
Mezi hlavní antioxidanty přítomné v borůvkách patří flavonoidy, konkrétně antokyany. Výhodou je, že se antokyany z borůvek velmi dobře vstřebávají a přispívají ke zvýšení hladiny antioxidantů v krvi.
Bioaktivní komponenty přítomné v borůvkách pomáhají zvyšovat citlivost tkání na inzulín, můžou být tedy součástí diety při léčbě obezity a diabetu 2.typu.
Nutriční hodnoty borůvek na 100 g:
Zdroj:
Energie (kJ) 239
Bílkoviny (g) 0.7
Tuky (g) 0.3
Sacharidy (g) 14.5
Vláknina (g) 2.4
Vitamin C (mg) 9.7 (= 16% DDD)
Vitamin K (ug) 19.3 (=24 % DDD)
Mangan (mg) 0.3 (= 17 % DDD)