Encyklopedie výživy

Bezlepková dieta

Bezlepková dieta vylučuje ze stravy veškeré zdroje bílkoviny lepku (heslo v Encyklopedii)

Dieta je oprávněně dodržována z důvodu celiakie (heslo v Encyklopedii) nebo glutenové senzitivity nebo bezdůvodně jako módní póza podpořená vírou ve zlepšení celé řady nespecifických symptomů (nadýmání, přibírání na váze, zlepšení imunity apod.). Pro zdravé osoby nemá dodržování bezlepkové diety žádný význam a jejich zdraví dále nezlepší. Naopak může, kvůli vyššímu glykemickému indexu (heslo v Encyklopedii) řady bezlepkových potravin způsobit přibírání na váze.

Co lze jíst při bezlepkové dietě?

Všechny druhy masa a ryb

Vejce

Mléčné výrobky – mléko, sýr, jogurt

Zeleninu

Ovoce

Luštěniny

Ořechy

Hlízy – Brambory, sladké brambory

Tuky – oleje, máslo, avokádo

Ořechy

Koření a bylinky

Bezlepkové obiloviny – rýže, kukuřice, quinoa, jáhly, tapioka, amarant, pohanka, ovesné vločky (bezlepkové) , teff, arrowroot (mouka z maranty třtinové) nebo kuzu (škrob z japonského vinného keře)

Čokoláda s vysokým obsahem kakaa

Nápoje – voda, čaj, káva, ovocné džusy

Alkoholické nápoje – bezlepková piva, většina vín

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ