Bezlepková dieta vylučuje ze stravy veškeré zdroje bílkoviny lepku (heslo v Encyklopedii)
Dieta je oprávněně dodržována z důvodu celiakie (heslo v Encyklopedii) nebo glutenové senzitivity nebo bezdůvodně jako módní póza podpořená vírou ve zlepšení celé řady nespecifických symptomů (nadýmání, přibírání na váze, zlepšení imunity apod.). Pro zdravé osoby nemá dodržování bezlepkové diety žádný význam a jejich zdraví dále nezlepší. Naopak může, kvůli vyššímu glykemickému indexu (heslo v Encyklopedii) řady bezlepkových potravin způsobit přibírání na váze.
Co lze jíst při bezlepkové dietě?
Všechny druhy masa a ryb
Vejce
Mléčné výrobky – mléko, sýr, jogurt
Zeleninu
Ovoce
Luštěniny
Ořechy
Hlízy – Brambory, sladké brambory
Tuky – oleje, máslo, avokádo
Ořechy
Koření a bylinky
Bezlepkové obiloviny – rýže, kukuřice, quinoa, jáhly, tapioka, amarant, pohanka, ovesné vločky (bezlepkové) , teff, arrowroot (mouka z maranty třtinové) nebo kuzu (škrob z japonského vinného keře)
Čokoláda s vysokým obsahem kakaa
Nápoje – voda, čaj, káva, ovocné džusy
Alkoholické nápoje – bezlepková piva, většina vín
ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ