označovaná také jako celiakální sprue nebo gluténová enteropatie. Příčinou tohoto onemocnění je nesnášenlivost gluténových látek. Gluten (lepek) je bílkovinná složka mouky, ze které vyvolává obtíže hlavně gliadin. Gliadiny jsou obsaženy v zrnu pšenice, žita, ječmene a v malém množství v zrnu ovsa. Postižená osoba s musí vyhnout všem potravinám obsahujících lepek, dodržovat doživotní bezlepkovou dietu. Jako alternativa k obilninám obsahujícím lepek je povoleno používat proso, kukuřici, rýži, amarant, pohanku, dále sojové boby, kaštany. Stejně tak je povolena zelenina včetně brambor, ovoce, maso, ryby, vejce, mléko a mléčné výrobky, kromě výrobků, kde by mohl být přítomen gluten. (podle Keller, U. a spol.: Klinická výživa, Praha 1993)
(Ot)
ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ