Encyklopedie výživy

Cholesterol

je steroidní látka, výhradně součástí tuků živočišného původu. Rostlinné potraviny (například ořechy) mohou mít tuku hodně, ale přesto v nich cholesterol nenajdeme. Přestože má cholesterol nálepku škodlivosti, je v malém množství pro život důležitý (hlavně pro tvorbu buněčných membrán a hormonů).

Denní příjem cholesterolu by neměl přesahovat 300 mg. Organismus si částečně cholesterol vytváří (endogenní cholesterol). Nejbohatší na cholesterol jsou vnitřnosti a játra (včetně paštik), uzeniny, vejce a máslo. Obsah cholesterolu v uzeninách je těžko odhadnutelný a závisí na tom, zda při jejich výrobě byly použity vnitřnosti. V případě masa nezávisí obsah cholesterolu na celkovém množství tuku. Množství tuku v mase však ovlivňuje, jaký vliv bude mít cholesterol přijatý stravou na hladinu cholesterolu v krvi.

(Kun)

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ