Dobrý den,
přečetla jsem si Vaši odpověď. Ale není z ní patrné, jestli je předepsané vzdělání pro člověka, který sestavuje jídelníčky dětem. Je tam pouze norma potravinového koše a ten je plný (dle vyjádření naší hospodářky na 120%) Je to nutné? Nikdo neřeší vhodnost skladby jídelníčku, ani surovin. Prostě na konci měsíce se propočítá koš a je hotovo. To je to, co mě mrzí, nezájem o kvalitu potravin. Proč se dává dětem ochucené mléko, obarvené, konzervované, trvanlivé. O hotových výrobcích typu trvanlivý pudink jsem se také již zmínila. Rybí polotovary smažené atd. Jestliže jsou v jídelně kuchařky, tak předpokládám, že umějí vařit. Není to spíše zjednodušení si práce? Hovězí maso se nekupuje je drahé, ale na ostatní peníze jsou. Limit mají dle hospodářky 43,- Kč (Já jsem uvedla 45, asi jsem si to špatně spočítala). Znám dietní sestru, která normuje pro školky s limitem 25,-Kč na den a ty děti mají samé domácí potraviny a skladba je dokonalá. Bohužel pracuje v jiném okrese. Proč to takto není i jinde?
Prostě bych jen ráda věděla, jestli je předepsané vzdělání, či může tuto činnost vykonávat kdokoliv, kdo naplní koš. Hygienici nemohou suplovat problematiku zdravého stravování, to se domnívám, že je trochu jiný obor. Sama jsem vystudovala hotelovou školu (v roce 1977) a vím, že má spolužačka, která nastoupila do MŠ a ZŠ, jako vedoucí jídelny a hospodářka, si musela doplnit vzdělání studiem dietetiky. Takže opravdu nevím, jaký je dnes požadavek na vzdělání, či odbornost hospodářky. To je to, co jsem ve Vaší odpovědi nenašla.
Přeji hezký den.
Dobrý den,
souhlasím s Vámi, že spotřební koš se dá naplnit různým způsobem a lidský faktor ho ovlivňuje zásadním způsobem. Ale na těchto webových stránkách situaci nemůžeme vyřešit, ani nemáme kompetence v konkrétním případě zasáhnout.
Současná legislativa neurčuje nutnost odborného vzdělání pro vedoucí školních jídelen a je pouze na zodpovědnosti ředitele školy, jakou pracovnici pro tuto funkci přijme. Není to situace ideální, ale mohou ji změnit jen nové předpisy, které může vydat ministerstvo školství. Bylo by dobré, kdybyste dotaz ohledně kvalifikace a odbornosti zaslala na tento orgán státní správy. Nikdo jiný změnu nemůže udělat.
Již minule jsme Vám napsali cestu, která může vést k nápravě – obrátit se můžete i na zřizovatele školní jídelny (pravděpodobně obec) a na příslušnou hygienickou stanici, ta může skladbu jídelníčku také ohodnotit. Další možností je poslat stížnost na ČŠI, pražský inspektorát. Jedině tyto příslušné kontrolní orgány mají kompetence provést kontrolu a vyžadovat nápravu. Neváhejte a pošlete stížnost na tyto orgány, aby mateřskou školku zkontrolovaly.
Bc. Alena Strosserová
Zde uveřejňujeme reakci školní jídelny:
Dobrý den,
v příloze Vám zasílám k posouzení jídelní lístek z mateřské školy.
Ráda bych reagovala na upozornění babičky naší žákyně. Jsou tam uvedeny nepravdy. Výše našeho stravného je 41,- Kč na den a dítě, včetně pitného režimu. Částku jsem si nenavrhla sama, tato byla schválena obcí.
K mému vzdělání sděluji, že jsem vystudovala přírodovědné gymnázium a poté vystudovala roční nástavbové studium kontrolor restaurací, jídelen a vývařoven, kde byly zaměřeny přednášky i technologii jídel. Ve stravování předškolních dětí mám praxi 19 let. Při kontrolách hygieny nikdy nebylo zjištěno používání nepovolených potravin a jídelní lístek byl schválen, bez připomínek. Pokud budete chtít bližší vysvětlení, ráda Vám ho poskytnu.
Zlatka Chvojková
vedoucí ŠJ