2006/3
Eva Ložeková
OŠ ÚMČ Praha 13
Snažila jsem se udělat malý průzkum, týkající se oblibenosti pokrmů u dětských strávníků na naší Mú Praha 13.
V MŠ nemají děti možnost výběru. Na prvním místě v oblíbenosti jsou omáčky, vede rajská a svíčková. V jednotlivých školkách se liší prvenství příloh, někde vedou žebříček těstoviny, jinde houskové knedlíky. Dále mají děti rády smažené pokrmy. Např. kuřecí řízek, rybí filé a k tomu bramborovou kaši. Na třetím místě se umístily sladké pokrmy, většinou bavorské vdolečky, ale také buchtičky s krémem, lívance, krupicová kaše a pod.
Opět jsem se přesvědčila, že velkou roli hrají návyky z rodiny. Některé děti si zeleninu přidávají, jiné jsou nešťastné, že ji mají na talíři. Podobně je tomu u ryb.
Zajímavý poznatek pro mě? Hodně dětí až na škole v přírodě zjistí, že teplé jídlo se může jíst i k večeři. Kdyby si však mohly vybrat, tak by chtěly pizzu, hranolky, hamburgery a párek v rohlíku.
V ZŠ je situace trochu odlišná vzhledem k tomu, že vaříme jídla na výběr. Stravovací návyky se změnily s rozšiřenou nabídkou surovin na trhu a oblíbeností jídel, která se prodávají v síti fast foods a pizzerií. Pokud nabídneme na „trojku“ obloženou bagetu, dá si ji téměř polovina dětských strávníků.
Obíbené pokrmy jsou s těstovinami, např. kuřecí nebo vepřový plátek se sýrovou omáčkou a těstovinami, špagety boloňské i špagety milánské.
Rovněž velice žádaná je pizza. Pokud je na jídelníčku, je těžké vymyslet na druhé dva chody takové pokrmy, které by jí konkurovaly, aby jí bylo méně, aby se dodržela požadovaná teplota při podávání.
Stále oblíbené jsou sladké pokrmy. Nejvíce se konzumují ovocné knedlíky (plněné nebo polité rozvařenými jahodami), buchtičky s krémem, vdolky, palačinky a lívance. Moc „nefrčí“ rýžový nákyp. V některých jídelnách jsou sladké pokrmy na prvním místě bez ohledu na to, co je zařazeno na další dva chody. Nevím, jestli je důvodem pracnost a tudíž se doma nevaří, nebo jen to, že většina dětí miluje sladké.
I větší děti raději konzumují pokrmy, kde je maso krájené na kostky, než ukrojený plátek a nepohrdnou ani různě upraveným mletým masem.
Málem jsem zapomněla na oblíbená klasická jídla. Je to samozřejmě rajská a svíčková omáčka s houskovým knedlíkem, smažený řízek s bramborovou kaší a pečené maso, bramborový knedlík a špenát.
A zajímavý poznatek? Pokud chybí více pracovnic a výjimečně se vaří francouzská polévka s mušličkami z“pytlíku“, tak je velká sláva a děti si přidávají.
A oblíbené pokrmy studentů gymnázia, které sídlí na naší MČ? Např. preferují bramborové knedlíky před houskovými, velice oblíbená je paela s moř. plody. Zvýšila se konzumace polévek a studenti neodmítají ani syrovou zeleninu. U všech starších strávníků je zájem o těstovinové saláty, ale naše ŠJ nejsou vybaveny vhodným technologickým zařízením, tudíž jsou problémy s jejich přípravou.
Myslím, že bychom už nemohli vařit pouze jeden pokrm bez možnosti výběru. Pokud se z provozních nebo jiných důvodů přechodně vaří pouze jeden chod, okamžitě se nejen dětští strávníci dožadují jídel na výběr.
A už zbývají pouze pokrmy neoblíbené. Jsou to bohužel stále luštěniny, přestože se ved. ŠJ snaží o různé obměny, musí jako přílohu podávat párek, aby si je aspoň někdo objednal. Obdobné je to u rybích pokrmů. Většinou se musí ryba podávat smažená s bramborovou kaší. Jistě, jsou strávníci, kteří si rybu dají připravenou i jiným způsobem, ale těch bohužel není většina.
Myslím si, že vyhovět všem strávníkům s jejich obhbenými pokrmy a ještě k tomu plnit náš „spotřební koš“, je stejně těžké, jako uspokojit všechny televizní diváky a to pominu, že oblíbený doktor Liška z Rodinných pout pomlouval rajskou a koprovou omáčku a dokonce i buchtičky se „šodó“ ze školní jídelny v pořadu Prima vařečka. Televizi můžeme vypnout a můžeme si třeba číst, ale zdravé a chutné pokrmy ve ŠJ nemůžeme a ani nechceme nahradit hamburgery, pizzami a párky v rohlíku.