Ovesné vločky jsou vyrobené z ovsa (Avena sativa) a vyznačují se mnoha prokázanými zdravotními benefity. Ve srovnání s ostatními obilovinami obsahují více bílkovin.
Nutriční hodnoty na 100 g:
(zdroj: www.nutritiondata.com)
Energie (kJ) 1629
Bílkoviny (g) 16.9
Tuky (g) 6.9
Sacharidy (g) 66.3
Vláknina (g) 10.6
Nutričně významná množství mikroživin na 100 g a procenta doporučené denní dávky:
Mangan 4.9 mg = 246 %
Fosfor 532 mg = 52 %
Thiamin (Vit.B 1) 0.8 mg = 51 %
Magnesium (Hořčík) 177 mg = 44 %
Měď 0.6 mg = 31 %
Zinek 4 mg = 26 %
Železo 4.7 mg = 26 %
Folát (kys.listová) 56 ug = 14 %
Jsou bohaté na rozpustnou vlákninu ze skupiny beta-glukanů.
Vláknina původem z ovesných vloček:
- snižuje hladinu LDL cholesterolu – metaanalýza zde:
- snižuje postprandiální glykemickou a inzulínovou odpověď – studie zde
- zvyšuje pocit sytosti a kontrolu chuti k jídlu – studie zde
- zvyšuje jakožto prebiotikum růst příznivě působících bakteriálních kmenů ve střevě – studie zde
Ideální jsou vločky nejobyčejnější, mají totiž nejnižší glykemický index (heslo GI v Encyklopedii)
Ovesné vločky jsou bezlepkové obiloviny, ale občas můžou být kontaminovány jinými obilovinami při zpracování. Při bezlepkové dietě je důležité vybrat ovesné vločky certifikované jakožto bezlepkové.
Ovesné vločky jsou velmi levné a mají variabilní použití. Lze je přidávat do jogurtů nebo smoothies, vařit z nich kaše, péci zdravé dezerty nebo zahušťovat polévky.
ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ