Využívá se jako obilovina, ale botanicky obilovinou není, řadí se mezi takzvané pseudocereálie (stejně jako quinoa nebo amarant).
Má vysoké množství antioxidačně působících látek. Jednou z nejvýznamnějších je látka rutin, která ovlivňuje pozitivně pružnost cévních stěn.
Při její pravidelné konzumaci se daří lépe kontrolovat hladinu krevního cukru a hladinu krevních tuků.
Pohanka je zdrojem nutričně významného množství manganu, mědi, magnesia a železa. Ty se narozdíl od minerálních látek obsažených v ostatních obilovinách lépe vstřebávají, protože pohanka obsahuje méně kyseliny fytové.
Pohanku je možné uvařit jako přílohu, existuje ve formě vloček ale také jako mouka. Z pohanky se vyrábějí soba nudle. Pro svoji oříškovou chuť je vynikající do palačinek a hlavně slaných palačinek galettek.
Pohanka neobsahuje lepek.
ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ