Ke zdravé výživě školních dětí
Úterý odpoledne – Výživa a dietní stravování ve školní jídelně
zahájení ve 14:30 hod. (14:30 – 17:30)
Moderuje: Dr. Ševčík, Dr. Trestrová
I. BLOK
Úvod konference – MUDr. Petr Tláskal, CSc., předseda Společnosti pro výživu
-
MUDr. Schwarz Jan, FN Plzeň
Požadavky dětí na dietní či vegetariánský způsob výživy v době školní docházky (statistika + onemocnění) -
MUDr. Trestrová Zdeňka, MZ ČR
Dietní stravování ve školní jídelně -
PhDr. Nesrstová Marie, FN Motol
Interakce rodiny, školy a dalších subjektů při zajišťování dietní výživy
DISKUZE K PŘEDNÁŠENÝM TÉMATŮM
PŘESTÁVKA
II. BLOK
-
Bc. Packová Anna, Magistrát města Brna
Problémy s narůstající potřebou dietního stravování v praxi celé republiky -
Bc. Stávková Jana, LF Masarykova univerzita Brno
Dietní stravování na základních školách (výsledky bakalářské práce) -
Starnovská Tamara, NT Fakultní Thomayerova nemocnice Praha
Názor nutričního terapeuta na dietní stravování ve školních jídelnách, finanční náročnost diet -
Mgr. Trunda Michal, MŠMT ČR
Koncepce začlenění dietního stravování do školního stravování, změna legislativy
DISKUZE K PŘEDNÁŠENÝM TÉMATŮM
Středa dopoledne – Školní stravování jako nedílná součást školy a výchovy ke správnému životnímu stylu
(9:00 – 12:00)
Moderuje: Dr. Tláskal, CSc., Ing. Šulcová
III. BLOK
-
Ing. Šulcová Eva, SPV
Historie školního stravování v ČR, odkaz k současné situaci ve školním stravování -
Ing. Věříšová Ludmila, CSc., SPV
Školní jídelna jako součást školy – co musí ředitel znát o školním stravování,legislativa školy a školní jídelny – společné body -
MUDr. Trestrová Zdeňka, MZ ČR
Odpovědnost vedení školy a pracovníků školní jídelny při zajišťování školního stravování z pohledu hygienické služby -
Mgr. Trunda Michal, MŠMT ČR
Potřeba dalšího vzdělávání nepedagogických pracovníků v oblasti výživy,včetně dietního stravování – legislativa, financování
DISKUZE K PŘEDNÁŠENÝM TÉMATŮM
PREZENTACE FIREM – FORMOU UPOUTÁVKY A POZVÁNKY KE STÁNKŮM
PŘESTÁVKA
IV. BLOK
-
Zástupci MZ ČR a MŠMT ČR
Podpora školního stravování v ČR, význam výživy v boji proti civilizačním onemocněním -
MUDr. Procházka Michal
Sledování dětí školního věku, porucha metabolismu lipidů a rozvoj cévních onemocnění -
MUDr. Barčáková Ulrika, MUDr. Marinov Zlatko, FN Motol
Poznatky o výživě školních dětí z obezitologické poradny ve FN Praha Motol -
Doc. MUDr. Urbanová Zuzana, CSc
Vliv soli na obezitu a zvýšení krevního tlaku u dětí -
MUDr. Tláskal Petr, CSc., FN Motol
Školní jídelna a škola v jednotné výchově ke zdraví
DISKUZE K PŘEDNÁŠENÝM TÉMATŮM
VYHLÁŠENÍ DNE BOJE PROTI OBEZITĚ
Středa odpoledne – aktuální problémy z praxe a panelová diskuze
(14:30 – 17:30)
Moderuje: Bc. Koutová Jitka, Bc. Strosserová Alena
V. BLOK
-
Bc. Koutová Jitka, ČŠI
Jak má ředitel pracovat s inspekční zprávou o školní jídelně -
Mgr. Zeman Pavel
Hospodaření školy a školních jídelen v roce 2011
PANELOVÁ DISKUZE K AKTUÁLNÍ OTÁZKÁM ŠKOLNÍHO STRAVOVÁNÍ
Mgr. Zeman Pavel, Mgr. Trunda Michal, MUDr. Trestrová Zdeňka ….a další
DISKUZE K PŘEDNÁŠENÝM TÉMATŮM
PREZENTACE FIREM – FORMOU UPOUTÁVKY A POZVÁNKY KE STÁNKŮM
PŘESTÁVKA
VI. BLOK
-
Mgr. et Bc. Průša Tomáš, MU Brno
Programy pro školní stravování – srovnání jejich kvality -
Filip Sajler a Ondřej Slanina + Bc. Strosserová Alena, Bc. Packová Anna, ing. Hladík Zdeněk
Soutěž o nejlepší školní oběd 2010 a 2011
DISKUZE K PŘEDNÁŠENÝM TÉMATŮM
Čtvrtek dopoledne – Convenience ve školním stravování
(9:00 – 11:30)
Moderuje: Ing. J. Blattná, Mgr. Miroslava Slavíková
VII. BLOK
-
Mgr. Slavíková Miroslava, KHS Ústí nad Labem
Polotovary, pohotové potraviny a jejich používání ve školní jídelně z pohledu hygienika -
Pondělíček Tomáš, menza České zemědělské univerzity Praha
Správné používání konveniencí – kombinace čerstvých a pohotových potravin z pohledu kuchaře -
Doc. Dr. Ing. Mareš Jan, MZLU Brno
Pangasius a další ryby ve školním stravování
DISKUZE K PŘEDNÁŠENÝM TÉMATŮM
PŘESTÁVKA
VIII. BLOK
-
MUDr. Dlouhý Pavel, 3. LF UK Praha
Dávky DACH – jejich význam pro školní stravování a porovnání se současnými dávkami -
Ing. Bc. Noveský Ivan, gen. ředitel Cofet
První ročník celostátní soutěže „SAPERE- vědět, jak žít“ na všech základních a středních školách ve šk. roce 2010/2011 -
Krajíčková Květa, NT, Výživa dětí
Umění a výživa
DISKUZE K PŘEDNÁŠENÝM TÉMATŮM
Závěrečné slovo – MUDr. Tláskal Petr, CSc., předseda Společnosti pro výživu