datum 22. – 24. 5. 2012
SPOLUPRÁCE ŠKOLY A JÍDELNY PŘI VÝCHOVĚ KE ZDRAVÉMU ŽIVOTNÍMU STYLU
Úterý odpoledne – VÝCHOVA KE ZDRAVÉMU ŽIVOTNÍMU STYLU
Zahájení ve 14:30 hod. (14:30 – 17:30)
Moderuje: MUDr. Petr Tláskal, CSc., Mgr. Veronika Březková
I. BLOK
Úvod konference – MUDr. Petr Tláskal, CSc., předseda Společnosti pro výživu
MUDr. Petr Tláskal, CSc.
Den boje proti dětské obezitě – základním atributem je prevence
Doc. MUDr. Marie Kunešová, CSc., Endokrinologický ústav v Praze.
Dětská obezita v posledních 50 letech- možnosti jejího ovlivnění ve školních jídelnách
Mgr. Veronika Březková, MU Brno
Přehled projektů o výživě určených pro školy
II. BLOK
MUDr. Zlatko Marinov, FN Motol
Epidemie dětské obezity a význam školních jídelen v její prevenci
MVDr. Anna Niklová, KHS Královéhradeckého kraje
Výživové hodnocení pokrmů ve školním stravování – příklady z praxe s využitím programu Nutricom
Bc. Anna Packová, Magistrát města Brna
Stravovací návyky dětí a automaty ve školách – ZBP
Mgr. Miroslava Slavíková a kolektiv, KHS Ústeckého kraje
Jak hodnotí jídelníčky hygienici Ústeckého kraje a co doporučují
Mgr. Eva Dvořáčková, ČMOS
Bezpečnostní předpisy a zákoník práce ve školním stravování v aktuální podobě
Středa dopoledne – RACIONÁLNÍ VYUŽÍVÁNÍ SUROVIN A KONVENIENCÍ
(9:00 – 12:00)
Moderuje: MVDr. Pavel Otoupal, CSc., Mgr. Miroslava Slavíková
III. BLOK
Doc. Ing. Jan Hrabě, Ph.D., Univerzita TB Zlín
Historie a rozvoj používání polotovarů v ČR a ve školním stravování
Mgr. Miroslava Slavíková, KHS Ústeckého kraje
Polotovary, pohotové potraviny a jejich používání ve školní jídelně z pohledu hygienika
MUDr. Jan Ševčík, SPV
Jak a z čeho vařit ve školním stravování
Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc., emeritní profesor Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně
Zelenina, ovoce a brambory čerstvé nebo upravené?
(přednáška se neuskuteční, pan profesor náhle zemřel dne 9. 4. 2012)
IV. BLOK
PaeDr. Eva Marádová, CSc.
Psychologický pohled na používání polotovarů ve školní jídelně
Ing. Petra Zukalová, Odbor školství Krajského úřadu Jihomoravského kraje
Školní jídelny na cestách
Václav Nesnídal, Gamaholding
Nové strojní technologie, používání multifunkčních technologií a noční vaření ve školní jídelně
Středa odpoledne – NOVELA VYHLÁŠKY O ŠKOLNÍM STRAVOVÁNÍ
(14:30 – 17:30)
Moderuje: Bc. Alena Strosserová, Ing. Ludmila Věříšová, CSc.
V. BLOK
Ing. Ludmila Věříšová, CSc., SPV
Tvorba novely vyhlášky pro školní stravování
Mgr. Michal Trunda, MŠMT
Výklad k novele vyhlášky a možnost zavedení dietního stravování do ŠJ
MUDr. Zdeňka Trestrová, MZd
Školní stravování z pohledu orgánu ochrany veřejného zdraví
Mgr. Pavel Zeman
Hospodaření a pracovněprávní vztahy v ŠJ 2012
Ing. Alena Fürstová, Česká školní inspekce
Účtování skladů ve školní jídelně
VI. BLOK
PANELOVÁ DISKUZE K AKTUÁLNÍ OTÁZKÁM ŠKOLNÍHO STRAVOVÁNÍ
Mgr. Pavel Zeman, Mgr. Michal Trunda, MUDr. Zdeňka Trestrová… a další přítomní přednášející
Bc. Strosserová Alena, Bc. Packová Anna, Ing. Hladík Zdeněk
Soutěž o nejlepší školní oběd 2010, 2011,2012
Bc. Miroslav Kubec, AKC
Pohled na soutěž školních jídelen okem pořadatele mezinárodních kuchařských soutěží
Čtvrtek dopoledne – HYGIENA A BEZPEČNOST PRÁCE VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ
(9:00 – 11:30)
Moderuje: Ing. J. Blattná, CSc., Ing. Eva Šulcová
VII. BLOK
MUDr. Jarmila Rážová, PhD., Hygienická stanice hl. města Prahy
Současné požadavky na hygienu ve školní jídelně v souladu s předpisy EU
Ing. Jitka Kabátková, Unicolsunting
Nové zákony o potravinách a jejich dopad na školní jídelnu
Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., VŠCHT Praha
Vybíráme vhodné potraviny pro prevenci dětské obezity
Prof. Ing. Jan Moudrý, CSc., Ing. Zuzana Jelínková, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra aplikovaných rostlinných biotechnologií
Domácí, čerstvé bioprodukty –móda nebo budoucnost?
VIII. BLOK
PhDr. Mgr. Leona Mužíková, Ph.D., Pedagogická fakulta MU Brno
Výživa ve školním vzdělávání
Petronila Gleichová, MČ Praha 6
Novela zákona o veřejných zakázkách pro školní stravování
Marta Kacálková, ředitelka školní jídelny Žamberk
Skladové hospodářství jídelny a DPH v praxi
Mgr. Michal Malát, prezident Asociace školních jídelen ČR
Důvod vzniku, činnost a cíle Asociace školních jídelen ČR
Závěrečné slovo – MUDr. Petr Tláskal, CSc., předseda Společnosti pro výživu
Firma VITANA a. s. zve všechny účastníky konference v úterý 22. 5. 2012 od 20.30 na koncert v Domě hudby s názvem „Perný den“. Hrají The Backwards, nejlepší Beatles revival na světě. Vstupenky obdržíte při prezenci.
Firmy AG FOODS GROUP a. s. a L. A. Food s. r. o. zvou účastníky konference na diskotéku, ve středu 23. 5. 2012 od 20.00 hod. (Restaurant Philadelphia, Dům techniky – 1. patro, Náměstí republiky).