Encyklopedie výživy

Sukralóza

Sladidlo nové generace sukralóza se ve světě vyskytuje pod názvem Splenda, u nás pod názvem Cukren. Název Cukren byl odvozen z výchozí suroviny – sladidlo se získává ze sacharózy neboli řepného cukru. Jeho energetická hodnota je zcela zanedbatelná (1 tableta má 1,4kJ), přitom chuť je klasickému cukru velmi blízká (v podstatě k nerozeznání). Existuje i v sypké formě. Velice pozitivně lze hodnotit výsledky studií ohledně bezpečnosti používání tohoto typu sladidla. Zatím není známo, že by pro některé skupiny lidí představoval jakékoli riziko (lze použít i u diabetiků). Výhodou sukralózy je vysoká tepelná stabilita (na rozdíl od sladidel na bázi aspartamu neztrácí sladivost), v průběhu úpravy pokrmu nemění chuť.

(Kun)

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ