Kuchyňská sůl se skládá ze 40 % sodíku a 60 % chloridu.
Sůl je nejvýraznějším zdrojem sodíku ve stravě.
Sodík patří mezi hlavní elektrolyty v organismu, udržuje rovnováhu tělesných tekutin, je důležitý pro nervový a svalový přenos.
V potravinách funguje sůl jako konzervační činidlo.
Příjem soli by neměl být vyšší než 6 g za den.
Vyšší opatrnosti by si měli být vědomi lidé s již existujím vyšším krevním tlakem. U lidí s krevním tlakem v normálních rozmezích nemá výrazné omezování soli význam.
Příjem soli je u nás zhruba dvojnásobný a často tomu bývá již v dětském věku. Nejvyšším zdrojem soli není přisolování, ale potraviny, zejména pečivo, uzeniny, sýry, snídaňové cereálie, hotové trvanlivé a mražené pokrmy, někdy také minerálky.
Překračování doporučeného denního množství soli může vést k vyšší pravděpodobnosti vzniku srdečně-cévních chorob
a některých typů nádorového bujení (zejména žaludku).
Studie zde
Existují různé druhy solí, kromě klasické kuchyňské jsou to soli mořské, himalájské apod. Mnoho lidí se domnívá, že jsou zdravější, ale ve skutečnosti žádné zdravotní benefity nemají.
Běžně u nás prodávaná kuchyňská sůl je navíc obohacovaná jódem, což preventivně pomáhá řešit jeho deficit z běžné stravy.
ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ