Encyklopedie výživy

Vitaminy

Vitaminy jsou látky, které si organismus většinou nedokáže vytvořit, ale potřebuje je k fungování enzymů, hormonů nebo k likvidaci nebezpečných volných radikálů (vitaminy s antioxidační funkcí). Projevem nedostatku vitaminu je avitaminoza, která má pro každý jednotlivý vitamin různý soubor příznaků. V dnešní době se ve vyspělých zemích prakticky nevyskytuje.

Velké množství lidí však trpí mírným nedostatkem vitaminů, takzvanými hypovitaminozami. Jsou obtížně zjistitelné a o to zákeřnější. Subjektivním projevem dílčích nedostatků vitaminů může být pouhá únava, zhoršený stav pleti nebo vlasů, mírné poruchy nálady a podobně. Objektivně však tyto deficity zvyšují pravděpodobnost vzniku chorob srdce a cév, onkologických onemocnění nebo nemocí pohybového aparátu. Příčinou je preference potravin, které jsou natolik technologicky upraveny, že tímto procesem ztratily většinu vitaminů, dlouhé skladování potravin a mnohdy jejich nešetrná úprava v domácnostech. Málokdo jí denně čerstvou zeleninu a ovoce v dostatečně velkém množství, k deficitu může přispět i pravidelné užívání některých léků.

Vitaminy lze rozdělit do dvou základních skupin:

Výhodou vitaminů rozpustných v tucích je fakt, že si tělo dokáže vytvořit jejich menší či větší zásobu a nemusíme je tedy doplňovat denně. Tato výhoda je zároveň nevýhodou, protože díky tomu se jimi můžeme předávkovat (zejména vitaminem A). Předávkování však přichází v úvahu pouze při nerozumném užívání doplňkových preparátů.

Vitaminy rozpustné ve vodě bychom měli doplňovat denně. Jejich případný přebytek (z doplňků výživy) odchází z těla močí, takže je vlastně jen neúčelným vynakládáním prostředků.

(Kun)

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ