2012/4
MUDr. Bohumil Turek, CSc., Společnost pro výživu
Ing. Jiří Kodlz, Asociace výrobců speciálních potravin
Abstrakt:
Na podkladě literárního příběhu se rozvádějí poznatky o postavení semen bobovitých rostlin ve výživě.
Možná, že jste i Vy dostali knihu od Dicka Francise. Ta naše se jmenuje Mrtvý dostih (Olympia, 2008) a má hippologicko-gastronomickou zápletku. V prvním odstavci se hrdina těžce vzpamatovává z kruté otravy potravinami, na druhé stránce už ví, že 250 osob se otrávilo právě jeho kulinární kreací a v další kapitole se prokázalo, že příčinou je lektin z červeného bobu neboli „vlašských fazolí“. Než se hrdina zotaví z obligátní nakládačky od gaunerů a na poslední chvíli zvítězí v boji o holý život, čtenář může přemýšlet, zda ho autor s těmi fazolemi netahá za nohu.
Tak doslova to sice není, ale kdyby se naši poloopičí předkové opatrně vyhýbali jedovatým zdrojům potravin, tak bychom dnes nebyli – dávno bychom vymřeli hlady. A ještě dnes, po mnoha úspěších při výběru a šlechtění odrůd a dokonce i geneticky modifikovaných druhů, jsou toxické látky, které se přirozeně vyskytují ve zdrojích naší potravy (podle Světové zdravotnické organizace) mnohem závažnější příčinou otrav lidí než kontaminanty a mnohem víc než chemické látky přidávané do potravin záměrně. A bohužel i pro potraviny odvozené od motýlokvětých rostlin (čeleď bobovité – Fabaceae syn. Leguminosae), kam patří i luštěniny, někdy platí poznatek našich dědečků: není růže bez trní.
Metoda pokusů a tragických omylů naučila naše předchůdce, jak z pochybného zdroje připravit hodnotnou potravinu. Dnes i nevzdělaná Afričanka ví dobře co dělat, aby z jedovatého syrového manioku nakrmila svou rodinu.
Překvapivou příčinou otrav dnes nemusí být jenom aktivita zlosynů (jako u Dicka Francise), ale i přehnané sebevědomí a pocit suverenity moderního člověka. Jen takovou příčinou je možno vysvětlit vypuknutí aféry BSE (na počátku byla nerozumná snaha snížit energetickou náročnost při zpracování kafilerních odpadů) nebo otrava několika tisíc lidí před několika lety v Africe moučkou z nedostatečně zpracované rostlinné suroviny. Proto: když dnes i my zkoušíme poznávat nové druhy potravin, dodržujme pečlivě podmínky nutné pro jejich bezpečnou přípravu.
Právě u luštěnin, nejen u fazolí, se mohou vyskytnout různé záludnosti. Příslušníků čeledi bobovité (Fabaceae nebo také Leguminosae) je mnoho druhů, zhruba 13.000. Jsou mezi nimi jednoleté i víceleté byliny, keře, popínavé liány a také mnohametrové stromy. Většina z nich má dobře viditelné lusky – jak by je mohl hladový hominid při hledání potravin vynechat? Časem lidé zjistili, že k jídlu jsou nejen zralá semena, ale také nezralé lusky, někdy listy a mladé výhonky a nebo i klíčky, sem tam i hlízovité kořeny.
Dnes různé jedlé části bobovitých představují pro lidstvo druhý nejdůležitější potravinový zdroj co do energie a obsahu živin. Prvořadé jsou cereálie – obiloviny, ale ve zralých semenech mají luštěniny 2-4x vyšší obsah bílkovin. Navíc aminokyselinové složení těchto bílkovin velmi vhodně doplňuje složení bílkovin cereálií. Výživová hodnota pokrmů složených z bobovitých a cereálií je výrazně vyšší než u každé složky zvlášť. Pro civilizovaného člověka je důležitá i peristalticky účinná vláknina. Ale v jedlých částech těch rostlin, které se z obrovského počtu 13 tisíc druhů používají, jsou možnosti ohrožení konzumenta různými látkami, které rostliny z této čeledi obsahují. Jako příklady uvádíme kyanogenní glykosidy. O účinku uvolněného kyanovodíku mnohý ví z různých detektivek. Luštěniny dále obsahují hemaglutininy (fytohemaglutininy) – lektiny, které vyvolávají aglutinaci červených krvinek, ale také bolesti břicha a průjmy, dále také disponují inhibitory trypsinu, které narušují vstřebávání a využití bílkovin, přítomny jsou i toxické abiogenní aminokyseliny (kanavalin), v neodhořčené sóje jsou také strumigeny, které mohou narušovat činnost štítné žlázy.
Ke kyanogenním glykosidům patří linamarin z fazolí lima (Phaseolus lunatus) a Lablab purpureus – Hyacinth bean „červené fazole“, což je zřejmě příčina otravy v knize D. Francise. Ovšem v detektivce byly do jídla přidány záměrně. K fytohemaglutininům kromě lektinu se řadí také toxické látky z nezralých semen Vigna sinensis unguiculata spp. cylindrica. Tyto látky se varem ničí. Dále látky jako fazeolotoxin, sojiin, amarantin jsou rovněž termolabilní.
Poměrně známá je otrava, která se nazývá lathyrismus, vyvolává ji Lathyrus sativus – jedlý hrachor, který obsahuje neurotoxin a způsobuje poruchy nervového ústrojí, ale také kostí.
Řadu z těchto toxických nepříznivě působících látek bobovité rostliny vytváří na ochranu proti škůdcům. Extrémním případem je bobovitá rostlina derris, ze které se získávají výtažky pro výrobu insekticidů. Je dobře, že zájem lidí o možné zdroje potravy se před takovou hrozbou zastavil.
Z druhů známých k běžnému potravnímu využití můžeme u fazolí vyjmenovat nejdůležitější a to Phaseolus angustifolius, angularis zejména v Asii a Jižní Americe a v Kongu, aureus (mungo), coccinius, limensis, lunatus a nakonec naší běžnou Ph. vulgaris – zeleninovou.
Fazole různých druhů mohou obsahovat látky nutričně hodnotné, energeticky významné (5-57% sacharidů) a také dodávající množství bílkovin (2-43 %), ale někdy i nebezpečné. Hlavní bílkovinou obsaženou ve fazolích je phaseolin – což je albumin, dále ale některé druhy obsahují phaseolunatin, což je kyanogenní glykosid, obsažený zejména v lima fazolích (Ph. limensis a lunatus) v množství převyšujícím obsah amygdalinu v hořkých mandlích a phaseolotoxin, což je hemaglutinin, resp. fytohemaglutinin. Vhodnou úpravou, zejména tepelnou, se obsah toxických látek může výrazně snížit. Na kongresu ve Švýcarsku se otrávili vegetariáni „syrovými fazolemi“. Za příčinu byl označen lektin. V Anglii se obaly s fazolemi označují „nutno vařit“ (must be boiled).
K fazolím můžeme přiřadit i sóju, obsahující již výše uvedené inhibitory trypsinu, ale v současné době není tak nutné hlídat snížení využití bílkovin, za důležitější je možno uvažovat další biologické účinky, v tomto případě u termoresistentních inhibitorů trypsinu, které mají antikarcinogenní účinky.
Český spotřebitel se může setkat běžně v ČR se zralými, ale i nezralými lusky a nezralými semeny našich známých druhů: hrách i zelený hrášek, fazole, čočka, cizrna, bob zahradní, sója, arašídy. S těmito druhy nemáme v kuchyni problémy.
Ve speciálních prodejnách se mohou dostat pro nás exotické vigna, zejména v. angularis (adzuki), v. radiata (zlatá), která se též nazývá mungo a často se požívají její klíčky nazývané jako fazole mungo, dále v.sinensis – unguiculata, (čínská), Lablab purpureus, a dále Psofocarpus, což je hodnotná a bezpečná luštěnina.
Dále se mohou v prodejnách objevit vybělené klíčky (obvykle sója, vigna, arašídy), mouka ze zralých semen sóji, v poslední době také mouka ze semen rostliny Lupinus, která se používá jen jako přísada do mouky. Na trhu jsou také pokrmy obsahující luštěniny po různých i exotických úpravách. Ze sóji se připravují např. tofu a tempeh (fermentací při výrobě tohoto přípravku se lektiny ničí podobně jako varem). Některé plody se používají v podstatě jako ovoce, např. tamarindy buď jako takové nebo po různých úpravách třeba i jako čatní.
V těchto různorodých druzích luštěnin se mohou vyskytnout, zejména při nevhodné přípravě, především při nedostatečném tepelném opracování, i situace, kdy se může projevit i nepříznivý účinek. Daleko větší nebezpečí ale přitom hrozí našincům zejména při návštěvě zemí v jiných světadílech, zvláště pokud se stravují dle vlastní úvahy, bez znalostí, které jsou pro místní občany samozřejmé. Přitom je třeba zachovat maximální opatrnost při získávání informací. O co vlastně jde? Částí poevropštěného názvu jsou běžně slova jako boby, fazole, hrách (bean, haricot, pea), ale kombinovaný název označuje ve skutečnosti zcela jiné biologické druhy, představující možné riziko. Botanik znalý věci jen bezmocně zírá na suverénní přehlížení druhové odlišnosti.
Také si připomeňme, že některé rostliny z této skupiny sice nejsou běžně toxické, ale jsou často příčinou alergií. Proto musí výrobci potravin na etiketě na jejich přítomnost spotřebitele zvlášť upozornit, pokud to není dostatečně zřejmé z údajů o složení. Měli by také upozorňovat i na případné stopové zbytky alergizujících látek, které se mohou vyskytnout při změně suroviny v balících strojích. V Evropě se takto povinně upozorňuje na přítomnost sóji, arašídů a lupiny.
Závěrem pochvalme pana Dicka Francise. Jako vždy: ve svém příběhu si nezřízeně nevymýšlel, ale v zájmu jeho barvitosti jen trochu přeháněl.