Encyklopedie výživy

Kolagen

Kolagen

Autor hesla: Mgr. Jana Divoká

Kolagen je živočišná ve vodě nerozpustná vláknitá bílkovina. Nachází se v těle všech savců, protože je nezbytnou součástí všech pojivových či podpůrných tkání, tj. kůže, šlach, vaziva, chrupavek, kostí, zubů, ale i cév a dalších orgánů.

Kolagen hraje významnou roli v procesu stárnutí. S věkem a díky různým faktorům, např. hormonálním změnám či nevhodnému životnímu stylu, dochází v těle k poklesu jeho produkce. Jeho nedostatek se projevuje zejména stárnutím kůže, lámavostí nehtů, vlasů, bolestmi zubů a v neposlední řadě bolestmi a sníženou pohyblivostí kloubů (v důsledku mizejících chrupavek).

K doplňování kolagenu není třeba ihned sahat k doplňkům výživy. Jeho příjem a podporu produkce lze zajistit vyváženou a pestrou stravou. Zdroji kolagenu nebo látek podporujících jeho tvorbu patří kromě výrobků obsahujících želatinu např. vaječné bílky, ryby jako je tuňák či losos, ústřice, mořské řasy, játra, vývar z kostí, hovězí kližka či kůže a kližka vepřového kolena.

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ