Dobrý den,
prosím o radu kam se obrátit o pomoc při zařazení „jogurtu“ Olmíci Maty – smetanová přesnídávka s kakaem a oříšky.
Vyjela jsem si z internetu složení a zatím zařadila mezi tuky s koeficientem 0,11, ale nejsem si tím jistá. Jednou jsme chtěli dětem ve školce dát něco jiného, než klasický ovocný jogurt nebo pribináček a tím jsem si to zkomplikovala. Nejsem na pozici vedoucí stravování dlouho a bojím se, abych něco nezkazila.
Vážená paní,
sortiment potravin využívaných ve školních jídelnách je „naštěstí“ velmi široký a tedy pestrý. Pro vedoucí školní jídelny to však přináší nejeden problém. Jedním z aspektů je také zařazení suroviny do spotřebního koše. Naštěstí lze najít odborné informace, vedle časopisu Výživa a potraviny je to zejména Státní zdravotní ústav, který v minulosti vydal několik informačních brožur pod názvy Rádce školní jídelny 1 a Rádce školní jídelny 2 a další (doporučuji webové stránky této instituce). V roce 2016 vydalo Ministerstvo zdravotnictví ČR dokument „Objektivizace ukazatelů spotřebního koše.
Právě z posledně jmenovaného metodického návodu cituji: : „ tuky volné – do této skupiny patří tuky živočišné (máslo, sádlo, slanina, smetana s obsahem tuku vyšším než 12%) a tuky rostlinné (oleje, margaríny). SK sleduje pouze tuky volné, tj. tuky, které školní jídelna skutečně spotřebuje a které se do SK započítávají dle rozdílných koeficientů u stanovených potravin. SK neřeší tzv. skryté tuky – tuky v masných výrobcích, tučných sýrech, cukrovinkách či v polotovarech.“
Z uvedeného vyplývá, že Vámi dotazovaný výrobek nemůže být zařazen do skupiny tuků, jedná se o mléčný výrobek citace: “mléčné výrobky – do této skupiny patří jogurty, smetanové krémy, podmáslí, biokys, smetana (i zakysaná) s obsahem tuku do 12%, sýry, termixy, tvaroh…“.
Přeji mnoho úspěchů.
Petronila Gleichová, SPV