Dobrý den,
obracím se na vás s dotazem jestli je možné nezávisle posoudit chuť a kvalitu jídla ve ŠJ.
Máme ve ŠJ problém v tom, že si děti více jak rok stěžují na zhoršenou kvalitu jídla. Nechutná jim – maso šlachovité nebo vysušené, brambory se jim zprotivily úplně, polévky jsou vřelé a „holé“, jako přílohu mají např. rýži s kuskusem nebo rýži s červenou fazolí – promícháno).
Většina dětí obědy vrací a prostě nejí.
Problém se řešil i s vedoucí jídelny. Z její strany je údajně vše v pořádku, ale děti jsou rozmlsané.
Co je platné, že splňují spotřební koš, když to děti prostě nejí, odchází se z jídelny „dojídat“ nevhodně.
Není to případ pouze jednoho dítěte.
Na koho se obrátit o posouzení stravy. Posouzení jídelního lístku samotného a spotřebního koše je určitě dobrá věc, ale to co je na papíře nemá dítě v žaludku.
Děti nejí, vedoucí ŠJ říká, že je vše v pořádku, tak bych rád věděl, kdo může jídlo nezávisle posoudit.
Jako příklad uvedu:
Vývar se zeleninou a drožďovými knedlíčky
Mexické fazole, chléb,
ovocná šťáva, tvarohový krém s višněmi
Jsem přesvědčen, že 90% dětí tvarohový krém po fazolích nesní, ale spotřební koš za měsíc vyjde, protože tam bude zahrnut.
Poraďte co s tím … Není možné, aby rodiče spoléhali na to, že dítě má teplý kvalitní oběd a ono naopak sní max. část přílohy, trošku polévky, zapije to nějakou šťávou a odchází.
A ještě jeden dotaz. Je vpořádku, že k jídlu dostanou sladkost? Např. kokosovou tyčinku?
Vedoucí ŠJ v žádném případě nechce přistoupit na možnost výběru ze dvou jídel.
Děkuji
Dobrý den,
posoudit nezávisle chuť a kvalitu jídla ve školní jídelně může kontrolní orgán, který má k této činnosti zákonné oprávnění. V případě školských stravovacích zařízení je to Česká školní inspekce a hygienická služba, každý z jiného pohledu. Česká školní inspekce sleduje výkon plnění podle školského zákona a vyhlášky o školním stravování, hygienická služba sleduje zdravotní nezávadnost pokrmu, hygienickou úroveň stravovacího zařízení, a případně kalorickou a biologickou hodnotu podávané stravy. Nově může kontrolovat i správní orgán ministerstva zemědělství a to potraviny a suroviny živočišného původu.
Obecně lze však říci, co strávník, to jiné stravovací zvyklosti, chutě a požadavky. Školní stravování by mělo zabezpečit běžný standard a potřeby podle dané věkové skupiny strávníků, jejich fyziologických potřeb, mělo by dodržovat zásady zdravé a racionální stravy v souladu se současnými poznatky o výživě. Samozřejmě tak, aby dětem chutnalo, alei současně byly splněny zákonné požadavky na státem dotované školní stravování.
Ve svém dotazu uvádíte, že jídelna připravuje šlachovité a vysušené maso, holé a vřelé polévky a brambory, které se dětem zprotivily. V současné době, kdy je široká nabídka dodavatelů surovin, se domnívám, že si může jídelna kvalitu masa tzv. ohlídat, vysušené maso je zřejmě způsobeno nevhodně volenou technologií úpravy pokrmu, ale všechna ta negativa, která uvádíte, by se měla řešit na místě, musíte jednotlivé případy probrat přímo s vedením jídelny nebo jejím nadřízeným. To žádná odpověď nenahradí. Myslím si, že každý rozumný člověk umí přijmout oprávněnou kritiku. Teplá polévka, pokud jsou dodrženy hygienické podmínky pro výdej tekutých částí teplé kuchyně, se pohybuje od 65 stupňů Celsia. Je vždy dobře znát obě strany mince.
Jídelníček, který uvádíte, je poměrně dobře sestaven, připomínku bych měla k vývaru, pokud je masový, volila bych zeleninový a knedlíčky drožďové možná doplnit o obilovinu (pohanku, polentu), nepodávala bych k luštěninám bílkovinu živočišného původu(tvarohový krém), volila bych třeba lehký moučník s ovocem s celozrnné mouky, popřípadě kusové ovoce a jako nápoj čaj. Moje sdělení má pouze doporučující charakter.
vývar se zeleninou a drožďovými knedlíčky
Mexické fazole, chléb,
ovocná šťáva, tvarohový krém s višněmi
S hotovými cukrárenskými výrobky a cukrovinkami bych byla opatrná, jedná se o skryté cukry, které se nikde ve sledovaných výživových normách neobjeví a jsou častou kritikou zdravotníků a výživářů, nic dětem jako nadstavbu nedají, jejich častá konzumace možná obezitu a kazivost zubů…
Olga Johanidesová