Školní stravování se kromě jiného řídí tzv. spotřebním košem.
Problémem na škole kam chodí naše dítě je, že starším dětem (11 a více) v kuchyni přilepšují na úkor dětí mladších (7-10 let). Domnívala jsem se, že toto je možné posoudit ze spotřebního koše, ale škola ho eviduje pro všechny věkové kategorie dohromady. Ve výsledku je to v pořádku, ale pokud by toto škola vedla po jednotlivých věkových kategoriích, tak jak je spotřební koš definován, nemohlo by to škole vycházet. Ryb větší děti dostávají 1x tolik (rybí prsty) a např. párky také – mladší 1 a starší 2. V průměru to pak vychází.
Je možné opravdu spotřební koš evidovat za všechny věkové kategorie dohromady?
Děkuji.
Školní stravování se podle vyhlášky č.107/2005 Sb., o školním stravování řídí finančními limity a spotřebním košem. V obou případech se liší jak hodnoty spotřebního koše, tak finanční limity podle věku strávníků. Postup při výpočtu spotřebního koše tyto rozdíly zohledňuje.
V praxi tedy mladší děti za stravování platí nižší částku a mají nárok i na menší porce, než žáci starší. V recepturách pro školní stravování, vydaných Společností pro výživu jsou uvedeny dávky pro dospělé strávníky a pro děti 7-10 let je doporučený koeficient 0,7, pro děti 11-14 let koeficient 0,8 z dávky pro dospělého. Jedná se sice jen o doporučení, ale většina jídelen takto postupuje. Ve většině jídelen také mají děti, které jsou větší jedlíci, možnost si přidat. Bude tedy třeba, abyste si promluvila s vedoucí školní jídelny na Vaší škole a pokud to bude možné, dohodla možnost přídavku pro Vaše dítě.
Ing. Ludmila Věříšová, CSc., SPV