Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli patří do jídelníčku dětí ve školce např. kuřecí maso na nivě nebo případně s nivovou omáčkou, langoše nebo na dopolední svačinku smažená topinka a jestli je vhodné, aby děti měly každý týden knedlík.
Dále by mně zajímalo, zda se může vařit vývar z kostí nebo se musí používat nějaká sypká náhražka a jesli se za zeleninovou polévku dá považovat něco, v čem plavou 2-3 kousky mrkve.
Děkuji za odpovědi.
Dobrý den,školní stravování se řídí vyhláškou, která prostřednictvím spotřebních košů určuje kolik potravin např. masa, mléka, zeleniny, ovoce, luštěnin apod. musí dítě stravující se ve školní jídelně za měsíc dostat.Nejsou určeny konkrétní recepty ani zakázané potraviny. Strava však musí být přiměřená věku a potřebám dítěte, neměla by tedy např. být příliš slaná ani příliš tučná, ani jednostranná. Vždy záleží na celkovém jídelníčku, nelze posuzovat jednotlivě jednu svačinku, opakované zařazení tučných topinek by však příliš šťastné nebylo. Houskové knedlíky jsou doporučeny 2x za měsíc. Vývar z kostí zakázán není, běžně se však nepřipravuje. Zeleninová polévka by měla obsahovat zeleninu.Doporučuji promluvit s vedoucí školní jídelny, která je jistě zkušená a znalá problematiky. Třeba jí poskytnete novou inspiraci.S pozdravem Mgr. Miroslava Salvíkovávedoucí oddělení hygieny dětí a mladistvých Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje