Dobrý den,
máme dotaz ohledně používání rostlinných či čivočišných tuků ve školním stravování, zda je vhodné máslo či spíše rama například do pomazánek, polévek, omáček apod.
Děkuji za odpověď.
Obecně se ve školním stravování doporučuje skladba tuků živočišných ku rostlinným 1: 1. Je to uvedeno i ve vyhlášce č.107/2005 Sb,, o školním stravování. Zde se také říká, že tento podíl by se měl zvyšovat ve prospěch tuků rostlinných. Lze tedy doporučit, abyste např. na pomazánky střídali máslo s rostlinným tukem a při příprave pokrmů používali ve cětší míře tuky rostlinné.
Použití másla nebo i sádla v menším množství ale není na závadu. Vždy se ale snažte dodržet doporučrný poměr a zároveň si také uvědomte, že velké množství živočišných tuků se do pokrmů dostává z masa a mléka a mléčných výrobků.
Ing.Ludmila Věříšová, CSc.