Dobrý den,
prosím o informaci, zda-li je možné v mateřské škole používat na zásmažky sádlo místo másla, dále vařit vývar z morkových kostí? Poslední dotaz, je dovoleno nakupovat mleté maso a jak dlouho je nutné ho zpracovat?
děkuji za odpověď
Dobrý den, Na Váš dotaz odpovídáme:
1. ano, v MŠ lze používat na přípravu jíšky sádlo, pokud je to pro pokrm vhodné. Není ale dobré používat živočišné tuky denně, tuky je třeba střídat a používat v poměru 1:1, rostlinné a živočišné.
2. vaření vývaru z morkových kostí je v zásadě možné, ale za dodržení přísných hygienických podmínek. To především znamená použít čerstvé kosti v den nákupu (zde je otázka, zda si můžeme u dodavatele ověřit, že se jedná o čerstvou surovinu) a pak po zhotovení vývaru kosti vyhodit. V žádném případě se nesmí vyvařovat opakovaně.
3. ano, mleté maso lze nakupovat. Spotřebovat se musí dle pokynů dodavatele (na štítku pokud je balené), nejpozději do 24 hodin a po tuto dobu musí být řádně uskladněné, aby nebyl porušen chladící řetězec. Pokud vedoucí školní jídelny nemůže prověřit přípravu mletého masa u dodavatele, je lepší připravit si ho v kuchyni. K tomu ale musí mít kuchyň patřičné vybavení.
Bc. Alena Strosserová