Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat na váš názor. Chtěla bych vědět zda je vhodné pro děti ve školní jídelně vařit jídla z polotovarů (předsmažené kuřecí maso), vakuovaných brambor a vakuované nakrájené cibule atd. Vaří 2 kuchařky v plně vybavené kuchyni cca 100 jídel? Nejsem z oboru a nemám zkušenosti s vařením pro jídelny, jsem maminky dvou dětí kterým jídlo moc nechutná. Chci vědět jestli si budu stěžovat oprávněně, nebo jsou pro tohle používání výše uvedených surovin nějaké předpisy? A jaké?
předem děkuji za odpověď
Vážená paní, odpověď na Váš dotaz začnu nejprve obsazením kuchyně. Nespecifikovala jste, zda se jedná o mateřskou nebo základní školu, ale v obou případech je počet 2 pracovníků na 100 strávníků málo. V základní škole by mělo být 2,5 úvazku, na mateřské téměř 3. Z úvodu je patrné, že i když je podle Vás kuchyně plně vybavená, počet pracovníků je nižší než by měl být. To je možná důvod, proč se v jídelně nakupují polotovary. Mohou k tomu vést i provozně technické důvody – oloupané brambory a připravená cibule by ukazovala na to, že v kuchyni není hrubá přípravna zeleniny, a proto situaci řeší školní jídelna tímto způsobem. Používání polotovarů ve školní jídelně není zakázáno žádným předpisem. Pokud tyto výrobky jsou schváleny k prodeji, není důvod, proč je zakazovat ve školní jídelně. Samozřejmě se musí používat se zdravým rozumem a vybírat ty, které jsou pro děti nejvhodnější. Důležitým faktorem je také cena polotovarů, aby jejich nákup nevyčerpal všechny prostředky, a jídelně by pak nezbylo na jiné čerstvé potraviny, jako je například ovoce a zelenina. Je také možné využít akčních nabídek, kdy si jídelna může nakoupit výrobky, které jsou jinak pro ni cenově nedostupné, ale při tom jsou pro děti vhodné a jsou zpestřením jídelního lístku. Někdy jsou nabídky natolik výhodné, že při kalkulaci všech nákladů na přípravu pokrmu vyjde předpřipravený výrobek mnohem výhodněji. Toto se všechno musí zvážit. Celá situace je velmi individuální a musí se posoudit v konkrétní školní jídelně. Pokud máte pochybnosti o počínání Vaší školní jídelny, pokud tato jídelna neplní spotřební koš nebo strávníkům jídlo nechutná, je možné jídelnu zkontrolovat. Obraťte se na zřizovatele školní jídelny, příslušnou hygienickou stanici nebo na Českou školní inspekci. Tyto orgány jsou schopny Vaši stížnost prošetřit, a zjistí-li pochybení, umí zajistit nápravu.
Bc. Alena Strosserová