VÝŽIVA A POTRAVINY 2009
3. 11. – 4. 11. 2009
se samostatným seminářem
MLÉKO JAKO POTRAVINA A VE FUNKCI OCHRANNÉ VÝŽIVY
(možnost samostatné účasti pouze 4.11. za vložné 700,- Kč)
32. tematická konference – program
ÚTERÝ 3. listopadu
Dopoledne 10,00 – 12,00
Zahájení:
MUDr. P. Tláskal, CSc.,
předseda Společnosti pro výživu, primář Dětské polikliniky v Praze-Motole
KULATÝ STŮL
KDO JE ODBORNÍK NA VÝŽIVU?
Moderátoři:
Prof. MUDr. M. Anděl, CSc., 3. LF UK, II. int. klinika FN KV, Praha
MUDr. P. Dlouhý, Ph.D., 3. LF UK, CPL odd. výživy, Praha
Odpoledne 13,30 – 17,00
FUNKČNÍ POTRAVINY
Moderátoři:
Ing. S. Vavrejnová, CSc., Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i. (VÚPP)
Ing. C. Perlín, CSc., VÚPP, v.v.i.
Prof. Ing. P. Kalač, CSc., Jihočeská univerzita, České Budějovice:
Nejnovější pohled na funkční potraviny
Ing. D. Winklerová, Státní zdravotní ústav, Praha:
Funkční potraviny z pohledu legislativy
Doc. MUDr. P. Kohout, Ph.D., Fakultní Thomayerova nemocnice s poliklinikou, Praha:
Probiotika v lidské výživěIng. S. Vavrejnová, CSc., VÚPP, v.v.i.:
Funkční potraviny pro snižování nadváhyRNDr. V. Erban, CSc., Ing. D. Gabrovská, K. Kýhos, VÚPP, v.v.i.:
Výrobky se zvýšeným obsahem vlákniny
Ing. I. Bohačenko, CSc., Ing. M. Beran, VÚPP, v.v.i.:
Rozšíření využití syrovátky v potravinářství včetně funkčních potravinIng. M. Beran, Ing. M. Urban, VÚPP, v.v.i.:
Využití amarantu jako potravinářské suroviny
Diskuze
V průběhu programu:
vystoupení výrobců a distributorů potravinářského zboží a potrav. doplňků stravy, kuchyňského zařízení a strojů, čistících a ochranných pomůcek apod.
STŘEDA 4. listopadu
Dopoledne 9,30 – 12,00
S A M O S T A T N Ý S E M I N Á Ř
MLÉKO JAKO POTRAVINA A VE FUNKCI OCHRANNÉ VÝŽIVY
Moderátoři:
Doc. Ing. J. Dostálová, CSc., VŠCHT, FPBT, Ústav chemie a analýzy potravin, Praha,
Ing. J. Drbohlav, CSc., Milcom a.s., Praha
Ing. M. Koberna, CSc., ředitel pro programování a strategii Potravinářské komory ČR, Praha:
Evropská technologická platforma „Potraviny pro život“
Ing. O. Štiková, Ústav zemědělské ekonomiky a informací, Praha:
Vývoj spotřeby mléka a mléčných výrobků v ČR
M. Němec, Českomoravský svaz mlékárenský, Praha:
Stav programu školní mlékoIng. J. Drbohlav, CSc., Milcom a.s., Praha:
Mléko a výzkum
Prim. MUDr. P. Tláskal, CSc., Dětská poliklinika FN v Praze Motole a předseda Společnosti pro výživu, Praha:
Význam mléka v počáteční výživě dítěte
MUDr. J. Jeníček, CSc., České národní fórum proti osteoporóze, Praha:
Mléko a osteoporózaDoc. MUDr. M. Kunešová, CSc., Endokrinologický ústav, Praha:
Přísné nízkoenergetické diety na bázi mléka
Ing. I. Němečková, Ph.D., Milcom a.s., Praha, Ing. D. Gabrovská, VÚPP, v.v.i.:
Náhrada mléka ve funkčních potravinách pro alergiky na mléčné bílkoviny
Doc. Ing. J. Dostálová, CSc., VŠCHT, FPBT, Ústav chemie a analýzy potravin, Praha:
Lze nahradit mléko sójovými nápoji?
Ing. C. Perlín, CSc., VÚPP, v.v.i.:
Mýty o mléce
Diskuze
Zhodnocení a závěr konference:
MUDr. P. Tláskal,
předseda Společnosti pro výživu, primář Dětské polikliniky v Praze – Motole