Konference Školní stravování 2010
18. – 20. května 2010
ÚTERÝ 18. května
Odpoledne 14,30 – 17,30 hod.
Zahájení:
MUDr. P. Tláskal, CSc., předseda Společnosti pro výživu
I. blok:
SVĚT VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ, ŠKOLNÍ JÍDELNY VE SVĚTĚ
Moderátoři:
MUDr. P. Tláskal, CSc., FN v Motole, Praha, Bc. J. Koutová, ČŠI, Praha,
A. Packová, OŠ MgM, Brno
MUDr. P. Tláskal, CSc., FN v Motole, Praha:
Školní stravování pro zdravý vývoj dítěteMgr. E. Gottwaldová, MZd ČR:
Školní stravování v mezinárodním kontextuA. Packová, OŠ MgM, Brno, Bc. A. Strosserová, ÚMČ Praha 3:
Školní stravování v ItáliiZ. Dlouhá, SPV, Praha:
Školní stravování v Lucemburku
Diskuze
Přestávka 16,00 – 16,20 hod.
Ing. S. Tokárová, MŠ SR, Bratislava:
Nová vyhláška MŠ SR o školním stravování a její uvádění do praxeIng. E. Šulcová, SPV, Praha:
Informace o školním stravování v MaďarskuIng. Z. Hladík, Vitana, Byšice:
Světové kuchyně ve školní jídelně – SPV připravuje nový receptář pro školní jídelny
Diskuze
Firma Vitana a.s. zve všechny účastníky konference od 19,30 hod. na divadelní představení. Vstupenku s programem obdrží účastníci při prezenci.
STŘEDA 19. května
Dopoledne 9,00 – 12,00 hod.
II. blok:
HYGIENA A BEZPEČNOST POTRAVIN
Moderátoři:
Ing. J. Blattná, CSc., SPV, Praha,
Mgr. M. Slavíková, KHS Ústeckého kraje,
MUDr. J. Ševčík, SPV, Teplice
Ing. L. Janotová, Uniconsulting, Praha:
Zásobování a přejímka zboží ve školní jídelněMVDr. P. Otoupal, CSc., SPV, Praha:
Zacházení nejen s rizikovými potravinami po výdeji ze skladuMUDr. K. Poláková, KHS, Hradec Králové:
Kontroly hygienické stanice ve školních jídelnách
Diskuze
Přestávka 10,30 – 10,50 hod.
Mgr. M. Slavíková, KHS Ústeckého kraje:
Zdravá potravina X zdraví prospěšná potravina – aneb jak je to s pojmy ve výživěDoc. MUDr. M. Kunešová, CSc., Endokrinologický ústav, Praha:
Jak mohou školní jídelny aktivně bojovat proti dětské obezitěRNDr. L. Oliveriusová, CSc., Kladno:
Mýty o potravinách a stravováníProf. Ing. K. Kopec, DrSc., Lednice na Moravě:
Tradiční i moderní způsoby úpravy zeleniny ve školním stravování
Diskuze
V průběhu dopoledního programu představení první části výrobců a distributorů potravinářského zboží, kuchyňského zařízení a strojů, čisticích a ochranných pomůcek, počítačových programů apod.
Odpoledne 14,30 – 17,30 hod.
V průběhu odpoledního programu vystoupení druhé části výrobců
III. blok:
INFORMACE A AKTUALITY VE ŠKOLNÍM STRAVOVÁNÍ A PANELOVÁ DISKUZE
Moderátoři:
Ing. L. Věříšová, CSc., SPV, Praha,
Z. Dlouhá, SPV, Praha,
P. Gleichová, ÚMČ, Praha 6
Ing. P. Špirhanzl, MŠMT ČR:
Novinky ke školním jídelnám z MŠMT, komise MŠMTMgr. N. Holická, MŠMT ČR:
Školní mlékoMgr. V. Neklapilová, MŠMT ČR:
Projekt Ovoce a zelenina do školMgr. P. Zeman, Jindřichův Hradec:
Hospodaření školních jídelen v roce 2010
Přestávka 16,00 – 16,20
P. Gleichová, ÚMČ, Praha 6:
Výběrové řízení na nákup potravin ve školních jídelnách 2010F. Sajler, O. Slanina –
„KLUCI VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ“ VZP a prevence obezity dětí – projekt Jízda kuchařů YesNeYes
PANELOVÁ DISKUZE
- Přímá diskuze za aktivní účasti krajských metodiček a zástupců ministerstva školství a zdravotnictví
- Odpovědi na otázky předem zaslané (vyziva.spv@volny.cz)
- Z. Dlouhá, SPV, Praha: Informace ke krajským normativům, praktické výpočty
Firma AG FOODS GROUP a.s. Vás srdečně zve ve středu 19. května večer od 20 00 hod. na diskotéku, která se koná v restaurantu PHILADELPHIA, Dům techniky (1. patro), náměstí Republiky.
ČTVRTEK 20. května
Dopoledne 9,00 – 11,30 hod.
IV. blok:
PSYCHOLOGIE VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ, KOMUNIKACE, MEDIALIZACE
Moderátoři:
Ing. E. Šulcová,
Ing. J. Blattná,CSc., SPV, Praha,
E. Ložeková, Městská část Praha 13
RNT. J. Rusková, Quent, s.r.o., Praha:
Medializace školního stravování v tisku, rozhlasu a televizi, tisková konference ke školnímu stravování 2009/2010P. Gleichová, Městská část Praha 6:
Jak dostat školní jídelnu na obrazovku – Ano šéfePhDr. M. Nesrstová, FN v Motole, Praha:
Výživa dětí – poznatky z psychologické ambulance
Diskuze
Přestávka 10,00 – 10,20 hod.
PaedDr. E. Marádová, DrSc., PdF UK, Praha:
Výběr jídla ve školní jídelně z pohledu pedagogaPhDr. P. Novotná, Doc. PhDr. S. Fraňková, DrSc., FF UK, Praha:
Vztah k jídlu, preference a osobnost školního dítěte
Diskuze
Zhodnocení a závěr:
MUDr. P. Tláskal, CSc., předseda Společnosti pro výživu
Účastníci konference obdrží osvědčení o účasti na odborné konferenci.