Encyklopedie výživy

Trans kyseliny

Trans kyseliny (transizomery mastných kyselin) mohou vznikat při úpravě rostlinných tuků, resp. v procesu jejich ztužování z oleje na pevnější konzistenci. Bylo zjištěno, že jejich vliv na zdraví je negativní a progresivní výrobci roztíratelných rostlinných tuků (většina lidí je zná pod pojmem margaríny) jejich množství hlídají (používají šetrnější technologie) a někteří i označují jejich množství ve výrobku na obalu. Pokud výrobek neobsahuje žádné nebo stopové množství transkyselin, můžeme najít označení „trans free“. V dnešní době hrozí příjem trans kyselin spíše skytou formou (sušenky, oplatky, polevy, čokoládové cukrovinky apod.)

Obsah trans kyselin v jednotlivých produktech:

  • Nulový nebo velmi nízký obsah (do 1,5 % z celkových mastných kyselin):
    Olivový olej, pomazánkový tuk na bázi olivového oleje, tuky Flora, Rama, Perla, Linco.
  • Vyšší obsah (13- 35 % z celkových mastných kyselin):
    Tuky Finea, Diana, Stella, Lukana, Omega, Ceres, Zlatá Haná.

Zdroj: Laboratoře VŠCHT a PTZ Nelahozeves

(Kun)

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ