Výživa obecně

Astaxanthin

Astaxanthin patří do skupiny karotenoidů, kterých je dnes známo přibližně 700 a řadí se podle své konfigurace do skupiny xantofylů, z nichž nejznámější jsou lutein a zeaxanthin. Astaxanthin bývá zván králem karotenoidů.

Vyskytuje se v různých zdrojích rostlin a živočichů na celém světě. Ponejvíce je přítomen v řasách a fytoplanktonu, ale nachází se také v omezeném množství hub a bakterií. Ve svém organismu ho mají také růžově nebo červeně zbarvení mořští živočichové, např. lososi, pstruzi, garnáti, mořští raci a krabi. Nachází se však ovšem v menším množství i v dalších druzích živočichů, jako jsou ptáci, medvědi, atd. Nejvyšší obsah astaxanthinu mají lososi.

Astaxanthin patří mezi vysoce účinné antioxidanty – je 11× účinnější než β-karoten a 550× účinnější než vitamin E, což se projevuje zejména např. v likvidaci volných radikálů. Kromě toho se jeho působení projevuje v udržování zdravých očí, mozku, dále v prevenci některých onemocnění, např diabetu, nádorových a kardiovaskulárních onemocnění, arthritidě atd. Je možné ho užít pro barvení potravin a v kosmetice, např. jako ochrana proti spálení na slunci.

Uvedené údaje jsou uvedeny v publikaci, která má 140 stránek, je členěna do 10 kapitol a doložena obsáhlou literaturou na 8 stránkách.

Podle:
B. Capelli, G. R. Cysewski
Astaxanthin, Cyanotech Corporation , Kailua – Kona, HI USA 2007