2011/6
Doc. MVDr. Renáta Karpíšková, Ph.D.
Státní zdravotní ústav, Praha, Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Abstrakt
Publikace přináší informace o prospěšném i patogenním působení E. coli na lidské zdraví. Z pohledu infekcí přenášených potravinami jsou nejvýznamnější skupinou enterohemoragická E. coli. K rizikovým potravinám patří syrové nebo nedostatečně tepelně opracované maso a mléko, ale také zelenina, ovoce a naklíčená semena. Ochrana před šířením této nákazy spočívá v preventivních opatřeních a dodržování zásad správné výrobní a hygienické a praxe.
Jen málo mikroorganismů je tak univerzálních jako Escherichia coli (E. coli). Dokáže velmi snadno přijímat geny od jiných bakteriálních druhů, zejména z čeledi Enterobacteriaceae, a tím se přizpůsobit vnějším podmínkám. Baktérie tohoto druhu se běžně vyskytují ve střevech člověka i teplokrevných zvířat. Většina kmenů E. coli je nepatogenních, některé se pozitivně podílí na trávícím procesu a na tvorbě vitaminů např. B12, K1, a K2. Některé kmeny se dokonce používají jako probiotika, např. při trávících obtížích nebo ke kolonizaci střeva zabraňující průniku a rozšíření patogenních baktérií. Při snížené imunitě osob však může dojít k šíření E. coli ze střevního traktu dále po těle. Mohou poté vyvolávat infekce močových cest, vzácně i sepse.
Rozdělení a charakteristika patogenních E. coli
Jen malá část kmenů E. coli vyvolává průjmová onemocnění. Tyto kmeny pronikají do střeva s potravinami nebo vodou (alimentární cestou). Podle jejich patogenního působení na střevo rozlišujeme šest hlavních skupin (2).
EPEC – enteropatogenní E. coli, neboli dyspeptická, byly dříve častými původci průjmu u novorozenců a malých dětí. V současnosti se však v rozvinutých zemích vyskytují vzácně.
ETEC – enterotoxická E. coli jsou příčinou průjmů dětí i dospělých zejména v rozvojových zemích s teplým klimatem. Onemocnění je často označováno jako cestovatelské průjmy.
EIEC – enteroinvazivní E. coli vyvolávají onemocnění průběhem se podobající bacilární úplavici.
A/EEC – attaching and effacing E. coli (zatím nemá jednotné označení v českém jazyce), vyvolává onemocnění zejména u skotu, pro člověka je patogenní jen příležitostně.
EAEC – enteroagregativní E. coli vyvolávající dlouhodobé průjmy zejména u dětí, onemocnění probíhá obvykle bez horečnatých stavů.
EHEC – enterohemoragická E. coli tvoří toxiny podobné toxinům produkovaným baktériemi Shigella dysenteriae typ 1, které nazýváme verotoxiny nebo také shigatoxiny (Stx). Od názvu toxinů je odvozen další název této skupiny E. coli – STEC (shigatoxigenní E. coli).
Onemocnění lidí
Nejznámějším zástupcem EHEC skupiny je sérotyp O157:H7, ale na onemocnění v Evropské unii se podílí i další sérotypy jako např. O26, O91, O103, O145 a O111. Některé kmeny EHEC/STEC produkující toxiny mohou vyvolávat závažná alimentární onemocnění, zejména u malých dětí. Klinické příznaky se projevují krvavým průjmem (hemoragickou kolitidou), který může přecházet do stádia akutní nedostatečnosti ledvin (HUS – hemolyticko-uremického syndromu) a způsobovat poškození ledvin nebo i smrt pacienta.
Význam EHEC/STEC a zdroje nákazy
Význam tohoto onemocnění byl v oblasti veřejného zdraví popsán v 80. letech minulého století po několika velkých epidemiích ve Spojených státech amerických. Toto onemocnění se přenáší na člověka především konzumací kontaminovaných potravin nebo vody. V malé míře byl zaznamenán i přímý přenos ze zvířete na člověka např. při návštěvě farem hospodářských zvířat nebo v zoologických zahradách při přímém kontaktu se zvířaty nebo může dojít i k přenosu z člověka na člověka (fekálně-orální přenos). Rezervoárem těchto E. coli jsou zejména přežvýkavci chovaní jako potravinová zvířata a stejně tak i volně žijící. K rizikovým potravinám tedy patří zejména syrové hovězí maso a mléko nebo pokrmy z nich vyrobené a maso nedostatečně tepelně opracované (2).
K méně často zmiňovaným zdrojům patří i syrové ovoce a zelenina. Jedná se o nepasterované šťávy, saláty ze syrové a krájené zeleniny nebo ovoce a naklíčená semena a výhonky rostlin. K jejich kontaminaci dochází obvykle z půdy, která je přihnojována organickými hnojivy. Dalším zdrojem může být také tepelně neošetřená voda z nekontrolovaných zdrojů. K onemocnění může dojít i při rekreačním koupání v přírodních jezerech a rybnících, protože baktérie dlouhodobě přežívají v bahně a sedimentech (2).
Růstové podmínky EHEC/STEC
Baktérie E. coli řadíme mezi fakultativně anaerobní, mohou růst v širokém rozmezí teplot od 7 do 50 °C, s optimální teplotou 37 °C. Některé kmeny EHEC/ STEC se mohou pomnožovat i v kyselých potravinách, a to až do hodnot pH 4,4. Baktérie jsou však bezpečně likvidovány pasteračními nebo sterilačními teplotami (2).
Epidemie
Z epidemiologického hlediska se toto onemocnění objevuje spíše jako sporadické případy, u kterých se jen vzácně daří dohledat zdroj onemocnění. Jedna z největších epidemií popsaná v Japonsku v roce 1996, byla vyvolána EHEC/STEC sérotypem O157:H7 s produkcí shigatoxinu. Bylo registrováno 9 451 případů onemocnění u dětí, které se stravovaly ve školní jídelně. Vehikulem infekce byla naklíčená semena ředkve.
Od počátku letošního roku byly v zemích Evropské unie zaznamenány tři epidemické výskyty. Od ledna do května 2011 bylo ve Velké Británii zaznamenáno 50 případů onemocnění vyvolaných EHEC/STEC, původce byl u všech pacientů identický (sérotyp O157) a vyznačoval se produkcí obou typů toxinů (Stx1 a Stx2). Mezi postiženými převažovaly ženy (67 %). Původ a zdroj infekce se zatím nepodařilo objasnit. V květnu letošního roku vyvrcholila v Německu v okolí Hamburku zatím největší epidemie vyvolaná EHEC/STEC v Evropě. Postiženy byly dospělé osoby zejména ženy (71 %) se správnými stravovacími návyky (častá konzumace zeleniny a zeleninových salátů). Onemocnělo více než 4 000 osob a přes 50 z nich na tuto nákazu zemřelo. Řada pacientů, kteří toto onemocnění přežili, se v současnosti potýká se zdravotními komplikacemi jako je nedostatečná funkce ledvin a neurologické a psychické symptomy. Původce onemocnění byl charakterizován jako EHEC/STEC sérotyp O104:H4, vehikulem infekce byla naklíčená semena a výhonky rostlin, které se používaly ke zdobení salátů v restauračních zařízeních, ale byla také distribuována v tržní sítí. Zdrojem nebezpečných baktérií byla semena pískavice řecké seno (Trigonella foenum-graeceum) importovaná z Egypta (2, 3).
Další epidemie byla zaznamenána v červnu 2011 na severu Francie, kde bylo po konzumaci nedostatečně tepelně opracovaných hamburgerů hospitalizováno sedm dětí s rozvinutým hemoragickouremickým syndromem. Původce onemocnění byl určen jako EHEC/STEC O157.
Preventivní opatření
Podobně jako u jiných alimentárních infekcí je možné předcházet vzniku onemocnění vyvolaných EHEC/STEC důsledným dodržováním hygienických pravidel. Preventivní opatření je potřeba aplikovat již na farmách skotu, snižováním výskytu těchto patogenních baktérií
u zvířat a zabráněním jejich dalšímu šíření do prostředí. Klíčovým problémem je nakládání s odpady z farem např. hnojení kejdou a chlévskou mrvou. Jejich používání při pěstování zeleniny a ovoce, které přichází do přímého kontaktu s půdou je významným rizikovým faktorem. Účinným opatřením proti šíření EHEC/STEC potravinami je důsledné tepelné opracování surovin a potravin, zejména hovězího masa a mléka. Konzumace syrového mléka (např. z mléčných automatů) a mléčných výrobků z něj vyrobených jsou dalším rizikovým faktorem. Zeleninu a ovoce je potřeba důkladně oplachovat pod proudící pitnou vodou. V posledních letech stoupá obliba konzumace naklíčených semen nejen pro jejich výživovou hodnotu, ale i pro zajímavý vzhled a chuť. Problémem se ale stává kontaminace semen patogenními baktériemi jako jsou salmonely, L. monocytogenes nebo EHEC/STEC. Semena mohou být kontaminována již při sklizni, skladování nebo přepravě. Během procesu klíčení se mohou patogenní baktérie rychle pomnožovat (vysoká vlhkost a teplota, dostatek živin) (1).
Závěr
Ve stravovacích službách je potřeba provádět výběr dodavatelů surovin nejen na základě kvality a ceny, ale také z pohledu zdravotní nezávadnosti. Při přípravě pokrmů je potřeba důsledně dodržovat pravidla správné výrobní a hygienické praxe.
Literatura
1. BFR. Questions and answers on EHEC infections caused by vegetable foods. 2001, dostupné zde.
2. ECDC. Technical report. Shiga toxin/verotoxinproducing Escherichia coli in humans, food and animals in the EU/EEA, with special reference to the German outbreak strain STEC 0104. 2011, dostupné na:
http://www.efsa.europa.eu/en/support-ing/doc/166e.pdf
3. FRANK, C. – FABER, M. S. – ASKAR, M. et al. HUS investigation team. Large and ongoing outbreak of haemolytic uraemic syndrome, Germany, May 2011. Euro Surveillance, 2011, roč. 16, č. 21, dostupné na:
http://www.eurosurveillance.org/ViewArticle.aspx?Articleld=19878
Abstract
The publication provides information on the beneficial as well as pathogenic role of E. coli on human health. From the perspective of food-borne infections the most important group are enterohemoragic E. coli. The risk foods include raw or undercooked meat and milk, but also vegetables, fruits and sprouted seeds. Preventing the spread of this disease lies in preventive measures and compliance with the principles of good manufacturing and hygienic practices.