V poslední době se v časopisech (Meduňka, Regena) ale i v knihách („Nevíte co jíte“ – Mach, Fořt, „Moučný mozek“ – Perlmutter) objevuje názor, že našemu tělu a zejména mozku škodí sacharidy a naopak prospívají tuky (i živočišné), o nichž jsem celá desetiletí četl, že jich jíme moc a zejména v případě nadváhy je máme omezit. Autoři doporučují, aby hlavní podíl na energetickém příjmu měly právě tuky, rozhodně nad 30%. Cholesterol v potravě není údajně vůbec důležitý, naopak prospívá mozku. Kdo má nízkou hladinu cholesterolu v krvi, žije prý statisticky kratší dobu než ten, kdo má hladinu vyšší. Jak to tedy je? Opravdu je pro mé zdraví škodlivější chléb než živočišné tuky?
Vážený pane inženýre, nevím, zda jsem schopen se v krátkosti vyjádřit na všechny Vaše otázky. Nicméně bych se pokusil začít závěrem Vašeho dotazu. Každá potravina má určitou energetickou a nutriční hodnotu, která se po zpracování v trávicím traktu využije v metabolických procesech organismu. Potřeby příjmu živin člověka se v různých obdobích života a jeho činností mění, různě se i využívají, ukládají nebo zase i vylučují z organismu. Je pravdou, že zátěž některými nutričními složkami nad rámec možnosti lidského metabolismu, vede k rozvoji řady onemocnění, která zkracují lidský život. Vámi citované údaje jsou však velmi zavádějící. Například skupina sacharidů obsahuje celou řadu komponent, které jsou v organismu různě využitelné či využité. Obdobně je tomu tak u kategorie tuků, které sice mají nejvyšší energetickou hodnotu, ale jsou i velmi rozdílné v účinku svých jednotlivých komponent. Cholesterol člověk jednak přijímá potravou a současně se vytváří v rámci vlastních metabolických procesů organismu, nalézáme ho v různých vazbách a podobách. Pouze určité komponenty poškozují naše cévy, jiné nikoliv. Co jsem tím chtěl říci je především to, že se tak snadno v oblasti výživy objevují různé mýty nebo zavádějící informace, zvláště pokud je určitý údaj vytržen z kontextu ostatních souvislostí. Doporučuji Vám proto držet se klasických doporučení, která se samozřejmě také postupně aktualizují, ale vychází z názoru odborníků opírajících se o seriózní výzkum v oblasti výživy. Individualizaci problému by Vám měl osobně nejlépe vysvětlit Váš ošetřující lékař, který zná Váš zdravotní stav a měl by znát i hlavní zásady prevence chronických neinfekčních onemocnění.
S pozdravem MUDr. P. Tláskal, CSc.