Dobrý den,
zajímá mne z hlediska vlivu na lidské zdraví, zda jsou horší nasycené mastné kyseliny se 4-16 atomy uhlíku v molekule v porovnání s trans-nenasycenými mastnými kyselinami.
Dá se porovnat procentické zastoupení ve výrobku těchto kyselin?
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
na Váš dotaz bych odpověděla následovně.
Vliv mastných kyselin v rozsahu počtu uhlíkových atomů 4 – 16 na který se ptáte je různý. Rizikové jsou MK s počtem uhlíkových atomů 12-16. Podle literatury jsou negativní účinky trans mastných kyselin, především na hladiny krevních lipidů 2,5 – 10 horší než účinky nasycených MK C12-C16. Vyšší nasycené mastné kyseliny se chovají neutrálně. Kyseliny s počtem uhlíků nižším než 10 se metabolizují zcela odlišně a hladiny krevních lipidů neovlivňují. Trans mastné kyseliny mají i negativní vliv na vývoj diabetu typu 2.
Složení mastných kyselin v potravinářských výrobcích se dá poměrně jednoduše a navíc přesně stanovit po extrakci tuku z výrobku plynovou chromatografií.
S pozdravem
Jana Dostálová