Encyklopedie výživy

Pohanka

Využívá se jako obilovina, ale botanicky obilovinou není, řadí se mezi takzvané pseudocereálie (stejně jako quinoa nebo amarant).

Má vysoké množství antioxidačně působících látek. Jednou z nejvýznamnějších je látka rutin, která ovlivňuje pozitivně pružnost cévních stěn.

Při její pravidelné konzumaci se daří lépe kontrolovat hladinu krevního cukru a hladinu krevních tuků.

Pohanka je zdrojem nutričně významného množství manganu, mědi, magnesia a železa. Ty se narozdíl od minerálních látek obsažených v ostatních obilovinách lépe vstřebávají, protože pohanka obsahuje méně kyseliny fytové.

Pohanku je možné uvařit jako přílohu, existuje ve formě vloček ale také jako mouka. Z pohanky se vyrábějí soba nudle. Pro svoji oříškovou chuť je vynikající do palačinek a hlavně slaných palačinek galettek.

Pohanka neobsahuje lepek.

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ