Dobrý den,
chtěla bych se zeptat jaké potraviny jsou nutné vyloučit z jídelníčku při jarním detoxu. Přečetla jsem si že maso, pčenice, cukr, alkohol, nikotin, uzeniny, tuřné a konzervované potraviny. To bych i celkem chápala, nicméně je v různě publikovanách informacích rozpor např. ohledně mléčných výrobků, dále oves a produkty z něj ano, nebo ne. Bohužel informací je všude hodně, ale člověka to množství spíše jen klame.
Děkuji za ozřejmění problému, asi by mi stačilo jen říct jaké potraviny snižují kyselost organismu a zda JARNÍ DETOX ROVNÁ SE I KRÁTKÝ PŮST, NEBO NIKOLIV.
DĚKUJI PŘEDEM
Jsem přesvědčená o tom, že články pojednávající o detoxech, které se hojně vyskytují v časopisech a na internetu, nejsou ničím jiným než komerčním produktem. Čtenáře přitahují jako magnet a tím zvyšují prodejnost daného média. Jejich“nebezpečnost“ spočívá hlavně v tom, že dávají lidem falešnou naději na jednoduché a jednorázové „vykoupení se“
z předchozích stravovacích prohřešků.
Vzhledem k tomu, že s myšlenkou očisty těla, tedy detoxu (ani jednodenního půstu) nesouhlasím, doporučuji „očistu“ každodenní. Pokud člověk každý den sní doporučovaných 400 g zeleniny a 200 g ovoce a konzumuje celozrnné pečivo a ovesné vločky, má dostatečný přísun rozpustné i nerozpustné vlákniny (která vytvoří ve střevě ideální podmínky pro osídlení probiotickými bakteriemi). Pokud k tomu navíc konzumuje samotné zdroje těchto kultur (jogurty, kefíry a pod.), je pak jakákoli „násilnější“ akce úplně zbytečná. Naopak, mohla by vám přivodit následky plynoucí z deficitu vápníku nebo bílkovin nebo železa nebo vitaminů rozpustných v tucích, případně všeho dohromady.
Samozřejmě však naprosto jednoznačně souhlasím s vyloučením nikotinu, to však není otázkou detoxu, ale zdravého životního stylu.
MUDr. Václava Kunová