Inulin je specifickým typem rozpustné vlákniny, která má mnoho zdravotních benefitů.
Vyskytuje se nejvíce v kořenu čekanky, dále je přítomná v artyčoku, banánech, chřestu, pórku, listech agáve, česneku a cibuli.
Mezi největší přínos inulinu lze počítat jeho prebiotický efekt. To znamená, že stimuluje růst probiotických bakteriálních kmenů (Bifidobacteria, Lactobacilli) ve střevech. Tím pádem je jednou z cest, jak udržovat zdravou střevní mikrobiotu.
Inulin lze získávat z přirozených potravin nebo z doplňků stravy. Naštěpený inulin má sladivou schopnost, proto tvoří hlavní součást čekankového sirupu.
Inulin se dobře uplatňuje v prevenci a léčbě obezity a diabetu II.typu.
Při nadměrné konzumaci může inulin způsobovat nadýmání nebo průjmy.
ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ