Dobrý den,
zajímal by mně Váš názor na dělenou stravu typu bílkoviny X sacharidy odděleně – střídavě v jednom dni zhruba po 2 – 3 hodinách. Je pravdou to, že se touto alternativou zlepší trávení?
Jitka
Děkuji
Dělená strava má jednak určitá pozitiva
· konkrétně se lidé více zajímají o stravování
· konzumují více zeleniny, než je běžné,což je z hlediska zdravé výživy velmi pozitivní situace
Na straně druhé konzumace určitých skupin stravy odděleně, což u dělené stravy nepochybně se realizuje, neodpovídá tomu, že slinivka břišní, která produkuje k trávení živin směs enzymů, tyto produkuje stále ve stejném poměru, bez ohledu, zda konzumujeme potravu s více bílkovinami nebo s větším množstvím sacharidů. Tato produkce enzymů je geneticky zakódovaná, proto typ dělené stravy těmto skutečnostem neodpovídá. Samozřejmě při konzumaci běžného množství tyto určité menší rozdíly v kvantu zkonzumovaných potravin nepředstavuje větší nápor na slinivku, takže k podstatnému narušení s projevy určitého dyskomfortu v břiše nedochází. Nicméně z hlediska zátěže na zažívací trakt je optimální, jestliže se jedná o stravu smíšenou. Myslím, že tento popis fyziologických pochodů v lidském těle jednoznačně svědčí pro to, že člověk se má přizpůsobit tomu, jak je geneticky zakódované, protože změna genetického kódu je sice možná, ale až po několika generacích, což u jedince není realizovatelné.
K lepšímu trávení tedy přispívá konzumace smíšeného jídla a v přiměřeném množství, nikoliv v nadbytku.
Dr. Kužela