Dobrý den,
můžete mi prosím poradit, jakým potravinám se mám vyhýbat, když mi lékař diagnostikoval adultní typ hypolaktázie (ze 30% mám nález negativní)? Nevím, zda mohu pečivo, nebo zda ho mám také vyřadit ze svého jídelníčku. V doporučení od lékaře mám dietu s omezením laktózy.
Děkuji za odpověď
Pavel
Dobrý den,
Laktóza je cukr obsažený v mléce a mléčných výrobcích. Z Vašeho dotazu je patrné, že ve Vaší střevní sliznici se tvoří méně enzymu laktázy, než je potřebné k bezproblémovému zpracování tohoto cukru v trávicím traktu.
Laktóza se za přítomnosti enzymu laktázy štěpí na glukózu a galaktózu a v této formě dochází k jejich vstřebávání. Při vyšším zatížení trávicího traktu mléčným cukrem se tento ve větší míře neštěpí, zůstává ve střevě a zde dělá obtíže, které pociťujete. Jelikož nemáte kompletní deficit tvorby uvedeného enzymu, tak budete určité množství mléčných výrobků, případně i mléka tolerovat.
V doporučeních vždy začínáme informací, aby tímto problémem postižený člověk vyzkoušel jaká je jeho tolerance. Mléčné výrobky, zvláště ty zakysané mají laktózy menší množství a tak někdo toleruje například půlku jogurtu, někdo celý a podobně, ale má již třeba problémy po skleničce mléka To je však nutné vyzkoušet. Obdobně je to se sýrem. Pečivo má rovněž rozdílný výrobní postup, záleží na obsahu množství použitého mléka a tím i mléčného cukru laktózy. Je tomu tak například i u některých léků připravených léků kde se mléčný cukr přidává jako plnidlo. Konkrétně k odpovědi na Vaši otázku nelze přesně odpovědět, ale myslím si, že ve Vašem případě by běžné pečivo nemělo přinášet vzhledem k velikosti deficitu větší problém. Je však vše nutné vyzkoušet.
S pozdravem Dr. Tláskal