Nejúčinnější je obohacování základních potravin řadou esenciálních nutrietů ve vyváženém množství.
Nedostatek železa
Anemii způsobenou nedostatkem železa lze odstranit pouze současným odstraněním veškerých výživových nedostatků. Toto onemocnění postihuje především ženy a děti, jejichž hlavním – základním pokrmem jsou obiloviny. Je to způsobeno nepřítomností hemového železa v obilovinách a rovněž přítomnými doprovodnými látkami jako jsou fytáty, taniny a další látky ve stravě. V opracovaných obilovinách je též nedostatek vitaminů B a zinku. Pro dobrou absorpci železa v organismu jsou zapotřebí další esenciální nutriety. Nízký konzum živočišných potravin způsobí v organismu nedostatek vitaminu A a B12.
S anemií je též spojen nedostatek vitaminu A. Je-li v organismu nedostatek vitaminu A, pak nelze anemii z nedostatku železa vyléčit. Studie byly realizovány v řadě zemí. Dnes se v řadě zemí obohacuje mouka vitaminem A, železem a kyselinou listovou.
Nedostatek vitaminů B
Anemii způsobí také nedostatek kyseliny listové a vitaminu B12. V některých případech stačí pro odstranění anemie obohacení mouky železem a kyselinou listovou. Naprosto nedostačující je toto opatření u populace, která má nedostatek mnoha živin. V tomto případě je důležité zajistit adekvátní příjem jednotlivých živin tak, aby byla zajištěna jejich dobrá absorpce v organismu, tak např. vápník a zinek může ovlivnit absorpci železa. Je proto ideální, aby jedinec konzumoval všechny esenciální nutrienty ve vyváženém množství. Ovšem toto se nedaří zajistit u podvyživené populace, která nechce změnit své stravovací návyky.
Nejúčinnější je obohacování základních potravin řadou esenciálních nutrietů ve vyváženém množství.
Podle:
A. Bowley
Nutriview 2005 / 5, 9–10