Encyklopedie výživy

Borůvky

Borůvky

Autor hesla: MUDr.Václava Kunová

Borůvky patří mezi méně sladké a tedy málo kalorické druhy ovoce, obsah mikronutrientů v nich je naproti tomu vysoký.

Přínosem jsou zejména látky ze skupiny antioxidantů. Jim lze připisovat protizánětlivé účinky, snižují oxidaci LDL cholesterolu a obecně tlumí negativní dopad oxidačního stresu na organismus.

Za efektivní dávky lze počítat už 50 -75 g borůvek denně (můžou být i mražené).

Více antioxidantů obsahují druhy drobné (lesní), ale přínosné ve výživě jsou i velké, takzvané kanadské borůvky.
Mezi hlavní antioxidanty přítomné v borůvkách patří flavonoidy, konkrétně antokyany. Výhodou je, že se antokyany z borůvek velmi dobře vstřebávají a přispívají ke zvýšení hladiny antioxidantů v krvi.

Studie: zde a zde

Bioaktivní komponenty přítomné v borůvkách pomáhají zvyšovat citlivost tkání na inzulín, můžou být tedy součástí diety při léčbě obezity a diabetu 2.typu.

Studie: zde, zde a zde

Nutriční hodnoty borůvek na 100 g:
Zdroj:

Energie (kJ)           239
Bílkoviny (g)           0.7
Tuky (g)                   0.3
Sacharidy (g)          14.5
Vláknina (g)             2.4
Vitamin C (mg)       9.7 (= 16% DDD)
Vitamin K (ug)         19.3 (=24 % DDD)
Mangan (mg)           0.3 (= 17 % DDD)

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ