Podle nových výzkumů se předpokládá, že příležitostné vypití sklenice črveného vína může pomoci snížit riziko vzniku karcinomu plic.
Vědecký pracovník Chun Chao zkoumal vliv konzumace několika nápojů – piva, červeného vína, bílého vína a likéru – na riziko karcinomu plic u mužů. Samozřejmě sledoval současně vliv věku, rasy, etniky, výchovy, platu, body mass indexu, historii chronického zápalu plic nebo rozedmy a kouření.
Získané výsledky ukázaly, že každá vypitá sklenice červeného vína sníží riziko karcinomu plic, a to přibližně o 2%. Z delší konzumace vyplynulo, že vypití jedné nebo dvou sklenic červeného vína denně po dobu jednoho měsíce u mužů kuřáků způsobilo snížení uvedeného rizika o 60 % při porovnání s kuřáky bez konzumace červeného vína. U nekuřáků je však samozřejmě riziko menší než u kuřáků.
Konzumace bílého vína, piva a likérů neměla prakticky vliv na karcinom plic. Dosud však nejsou známy důvody, proč má červené víno příznivé účinky. Chao se domnívá, že za tuto.aktivitu jsou odpovědny antioxidační složky v červeném víně. Červené víno má vysokou koncentraci antioxidačních látek.
Existuje složka zvaná resveratrol, která je velmi bohatá na červené víno, protože pochází ze slupek hroznového vína. U této složky se v klinických studiích prokázaly významné zdravotní účinky.
Tato studie bude publikována v příštím čísle časopisu Cancer Epimediology, Biomarkers § Prevention.
Podle:
American Academy of Anti –Aging Medicíne
event@a4m.com
Red Wine May Protect Men from Lung Cancer – A4M Bio Tech E-Newsletter /10/8/2008/