Encyklopedie výživy

Detoxikace stravou

Detoxikace stravou zahrnuje populární dietní postupy, jídelní plány nebo dodávky již připravených šťáv, salátů a podobně a často související doplňky stravy, které slibují ,,očištění” organismu od škodlivých látek (toxinů). Účelem navrhovaných procesů má být rychlé řešení nevhodných stravovacích návyků.

Zastánci ,,detoxů” věří, že se organismus potřebuje čas od času zbavit ,,jedů”, jež se v organismu hromadí kvůli konzumaci vysoce průmyslově upravených potravin, alkoholu, cukru, kofeinu a také cigaretovému kouři a znečištěnému prostředí. Detoxikační strategie slibují posílení a urychlení vlastních detoxikačních schopností organismu. Tím pádem snížení pocitů únavy, zhubnutí, lepší kvalitu pleti, omezení potíží s nadýmáním apod.

Na tuto teorii je navázána celá řada komerčních aktivit.

Dosud existuje jen velmi málo důkazů, které by podporovaly existenci a užitečnost detoxikačních postupů. Přestože některé malé studie prokázaly zlepšení například detoxikačních schopností jater určitých rostlinných potravin, randomizované a kontrolované studie na větších skupinách lidí stále chybí.

Lidé, kteří se stravují přirozeným a vyváženým způsobem nepotřebují žádné drastické zásahy do jídelníčku ani vyhýbání se určitým základním potravinám.

Více v zde (v češtině):

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ