Konference Dietní výživa, 9. – 10. října 2012 – PardubiceNutriční parametry, životní styl
Výživa pacientů s onemocněním trávicího traktu, sipping
Výživa a potraviny
Diety, varia
Program konference
ÚTERÝ 9. 10. 2012
8.30 – 9.15 Registrace účastníků
9.20 Oficiální zahájení konference – MUDr. P. Tláskal, CSc., předseda SPV
Dopoledne 9.30 – 12.00
A) NUTRIČNÍ PARAMETRY, ŽIVOTNÍ STYL
Moderátoři:
MUDr. P. Tláskal, CSc., Mgr. Z. Březková
Tajemný svět bílkovin
MUDr. Z. Grofová, Nemocnice Pardubice
Bílkovina ve výživě dětí
MUDr. P. Tláskal, CSc., FN Motol, SPV
Minerální látky, stopové prvky a vitamíny z pohledu Oddělení léčebné výživy
Bc. M. Zemanová, FNKV, Praha
Přestávka (11.00 – 11.15)
O různých referenčních hodnotách pro příjem živin
MUDr. E. Kudlová, Ústav hygieny a epidemiologie, Praha
Co vědí matky o prevenci osteoporózy u svých dětí
Mgr. I. Recová, Potravinářská komora ČR, Mgr. V. Březková, ÚPL LF MU Brno
Je laktózová intolerance nemoc?
Mgr. V. Březková, MVDr. H. Matějová, ÚPL LF MU Brno
Oběd (12.15 – 13.45)
Odpoledne 14.00 – 17.00
B) VÝŽIVA PACIENTŮ S ONEMOCNĚNÍM TRÁVICÍHO TRAKTU, SIPPING
Moderátoři:
Doc. MUDr. P. Kohout, PhD., MUDr. P. Beneš
Nutriční intervence u akutní pankreatitidy a jaterních onemocnění
Doc. MUDr. P. Kohout PhD., Thomayerova nemocnice, Praha
Nové dietní postupy při onemocnění jater
Mgr. Přibylová, UVN Praha
Péče o výživu nemocných s poruchou polykání a Ca žaludku v městské nemocnici
NT Miroslava Reczaiová, Nemocnice Jablonec nad Nisou
Jak správně zacházet se sippingem
MUDr. P. Beneš, Nemocnice Na Homolce, Praha
Přestávka (15.30- 15.45)
Závažné gastroenterologické obtíže – kazuistika s dobrým koncem
NT T. Starnovská, Thomayerova nemocnice, Praha
Jak postupujeme u pacientů po resekcí střeva
NT Marieta Baliková, FN Motol, Praha
Dieta při Crohnově chorobě ve stádiu relapsu a remise
Hana Dvořáková, Dis., Nemocnice Na Homolce, Praha
Ulcerózní kolitida – dieta při ulcerózní kolitidě
Laura Sochorovská, Dis., Nemocnice Na Homolce, Praha
STŘEDA 10. 10. 2012
Dopoledne 8.30 – 12.30
C) VÝŽIVA A POTRAVINY
Moderátoři:
Prof. Ing. J. Dostálová, CSc., Doc. MUDr. L. Kužela, DrSc.
Kvalita potravin a potravinové mýty
Ing. C. Perlín, CSc. (VÚPP), Prof. Ing. J. Dostálová (VŠCHT, Praha)
Potravinové doplňky z hlediska dietologa
Doc. MUDr. Lubomír Kužela, DrSc., FNKV, Praha
Tuky v potravinářství a jejich nutriční hodnocení
Prof. Ing. J. Dostálová, CSc., VŠCHT, Praha
Antioxidační působení vybraných druhů bylin a koření
Mgr. Ing. Chrpová, VOŠZ a SZŠ 5. května
Přestávka (10.00 – 10.15)
D) DIETY – VARIA
Moderátoři:
MUDr. Z. Grofová, Krajíčková
Lze zlepšit výživou hojení rány
MUDr. Z. Grofová, Nemocnice Pardubice
Diety a dietní systémy od konce 19. století po dnešek
K. Krajíčková, Medicon Hospitals, Praha
Mléčná kuchyně – příprava k akreditaci
Šoltézová, FN Motol, Praha
Výživa pacientů na Klinice popáleninové medicíny
Alena Jablonská, DiS., FNKV, Praha
Zabezpečení výživy pacientů s chylothoraxem
NT B. Tomášková, FN Motol, Praha
Výživová specifika u mentálně retardovaných dětí
Mgr. M. Polanská, ÚUPL LF MU Brno
Zhodnocení a závěr konference