Program konference
A) Kvalita potravin k zajišťování jejich správného výběru
B) Komunikační přednáška
C) Výživa u onkologických pacientů
D) „Guidelines“, návody a postupy v dietním systému
E) Co nás profesně trápí či podporuje
ÚTERÝ 3. 10. 2017
8.00 – 8.55 Registrace účastníků
8.55 Oficiální zahájení konference
Dopoledne 9.00 – 12.30
A) Kvalita potravin k zajišťování jejich správného výběru
1) Bc. M. Zemanová
Akreditační standardy a jejich naplňování pro oblast výživy. Fakultní nemocnice Královské Vinohrady
9.00 – 9.20
2) Prof. Ing. J. Dostálová, CSc.
Kvalita potravin na českém trhu, jak vybírat potraviny. VŠCHT
9.20 – 9.40
3) Ing. Bc. K. Miřátská
Složení šunky a vliv rozdílných legislativních typů na nutriční hodnoty. Barentz, s.r.o.
9.40 – 10.00
4) Bc. I. Benešová, DiS
Výběrová řízení na potraviny. Stravovací provoz FN Olomouc
10.00 -10.20
Přestávka 10.20- 10.40
5) Prof. Ing. J. Dostálová, CSc.
Změny živin při přípravě pokrmů. VŠCHT
10.40 – 11.00
6) Prof. Ing. K. Demnerová, CSc.
Mikroorganismy a potraviny – ano či ne. VŠCHT
11.00 – 11.20
7) Prof. MUDr. P. Sedláček, CSc.
Nízkobakteriální strava u imunosuprimovaných pacientů. FN Motol a 2. LF UK
11.20 – 11.40
8) Doc. MUDr. P. Dlouhý, Ph.D.
Toxické látky v potravinách s nebezpečím onkologické aktivace. 3. LF UK
11.40 – 12.00
Diskuse, vystoupení firem
Přestávka na oběd 12.30 – 13.45
B) Komunikační přednáška
9) Ing. A. Pokorný
Osobnostní typologie – Jak se přiblížit k druhým. Krauthammer Partners Czech Republic, s.r.o.
13.45 – 14.30
Přestávka 14.30 – 14.40
C) Výživa u onkologických pacientů
10) MUDr. P. Beneš.
Nové ESPEN guidelines pro výživu v onkologii. Interní odd., Nemocnice Na Homolce, Praha
14.40 – 15.00
11) Prim. MUDr. V. Maňásek
Etické otázky nutrice v onkologii. Nemocnice Nový Jičín
15.00 – 15.20
12) MUDr. P. Holečková
Typické nutriční nežádoucí účinky onkologické léčby. Nemocnice Na Bulovce, Praha
15.20 – 15.40
13) Bc. V. Andrášková.
Populární, ale nevhodné diety v onkologii. Masarykův onkologický ústav, Brno
15.40 – 16.00
14) MUDr. M. Tichý, PhD. MPH
Spolupráce mobilního hospice s nutriční ambulancí při zajišťování výživy a hydratace v domácím sociálním prostředí nemocných. Masarykova nemocnice, Ústí n/ Labem
16.00 – 16.20
15) MUDr. F. Sedlák
Význam nutriční podpory u hematoonkologických pacientů. 1.LFUK,VFN
16.20 – 16.40
16) Mgr. M. Matějková
Dietní režim v průběhu intenzivní hematoonkologické léčby. VFN
16.40 – 17.00
STŘEDA 4. 10. 2017
Dopoledne 8.30 – 13.00
D) „Guidelines“, návody a postupy v dietním systému
17) J. Kreuzbergová, Dis., NT.
Standard kontroly dodržování stanovených hodnot živin a energie dietního systému. FN Plzeň
8.30 – 8.50
18) MUDr. J. Čepová, Ph.D., MBA.
Dyslipoproteinémie a výživa. FN Motol
8.50 – 9.20
19) MUDr. V. Skalická
Výživa u pacientů s cystickou fibrózou. FN Motol
9.20 – 9.50
20) MUDr. F. Novák, Ph.D.
Zánět, malnutrice v nemoci a nutriční podpora
9.50 – 10.20
21) MUDr. Kunová
Nutriční výhody a nevýhody zvýšeného příjmu bílkovin u obézních pacientů. SPV, Nutradit
10.20 – 10.40
22) Mgr. Marie Kohoutová, DiS., Lenka Grigarová, DiS., Ivana Hostašová.
Systém zavádění dysfagické diety ve FNOL. Oddělení léčebné výživy nemocnice Olomouc
10.40 – 11.00
Přestávka 11.00 – 11.15
E) Co nás profesně trápí či podporuje (diskusní workshop)
K. Krajíčková, Bc. M. Baliková, J. Kreuzbergová, Dis., MUDr. V. Kunová, Bc. M. Zemanová, Mgr. Krobot …
23) NT K. Krajíčková
Co nabízí profesní organizace nutričním terapeutům. Sekce nutričních terapeutů. ČAS
11.15 – 11.35
24) MUDr. V. Kunová
Informační zdroje Společnosti pro výživu k podpoře práce nutričních terapeutů – současnost a další možnosti.
11.35 – 11.50
25) Bc. M. Baliková.
Dietní režimy užívané v českých nemocničních zařízeních. FN Motol
11.50 – 12.10
26) Mgr. M. Krobot
Studentská asociace nutričních terapeutů. SANT. Brno
12.10 – 12.30
27) NZ K. Krajíčková
Závěry z konferencí k problematice výživy. Sekce nutričních terapeutů, ČAS
12.30 – 12.40
Diskuse
12.40 – 13.00
Závěr konference MUDr. P. Tláskal, CSc.