Dobrý den,
do které skupiny potravin ve spotřebním koši mám prosím zařadit výrobky jako: ovesné vločky, pšeničné vločky, cizrnovou mouku, špaldovou mouku a těmto podobné potraviny?
Mám to zatím vše v ostatních, ale snažíme se vařit ze zdravějších surovin a takto se mi to ve spotřebním koši nijak neprojeví. Celozrné pečivo je taky v ostatních, ale zase: jako bychom dávali dětem obyčejné rohlíky, je to v ostatních.
Děkuji za pomoc.
Vážená paní,
spotřební koš, uvedený ve vyhlášce o školním stravování, sleduje pouze 10 vybraných komodit tj. maso, ryby, mléko, mléčné výrobky, cukr, tuky, ovoce, zeleninu, brambory a luštěniny. Obiloviny nelze zařadit do žádné z uvedených skupin potravin.
Kromě Vámi jmenované cizrnové mouky, která je zařazována do luštěnin (cizrna je luštěnina). To samé by bylo v případě používání mouky z ostatních luštěnin.
Jednou z diskutovaných otázek při přípravě novely spotřebního koše jsou obiloviny, ale dále bílkoviny a celá řada dalších „nedokonalostí“. Spotřební koš je pouze jedním z hledisek kvality jídelního lístku. Dám příklad, zeleninu lze naplnit i pouhou zeleninou do polévky či tepelně zpracovanou zeleninou, salát konec konců ani nemusí být připraven.
Vaše snaha je chvály hodná i bez odrazu ve spotřebním koši, ono jde o to, co děti dostanou do organizmu a ne o nějaká statistická čísla.
S pozdravem Petronila Gleichová, OŠ Praha 6