Dýně jsou technicky vzato ovocem, ale z výživového hlediska je řadíme mezi zeleninu. Mají totiž nízký obsah sacharidů a nízký glykemický index, vykazují tedy i nízkou glykemickou nálož.
Existují v řadě různých variant, z nichž některé jsou okrasné, ale pro kulinářskou úpravu se nejčastěji využívají tyto dýně : máslová, muškátová, hokkaido nebo špagetová.
Kromě toho, že obsahují hodně vlákniny, dodávají nutričně významné množství draslíku, manganu a vysoké množství karotenů.
Nutriční hodnoty dýně na 100g:
Energie 109 kJ
Bílkoviny 1 g
Tuky 0.1 g
Sacharidy 6.5 g
Vláknina 0.5 g
Karoteny, které se v organismu částečně mění na vitamin A, mají pozitivní vliv na imunitu. V kombinaci s ostatními mikronutrienty může být konzumace karotenů z dýní součástí prevence proti stárnutí oka (makulární degenerace):
Studie zde:
ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ