Cílem této práce bylo vyvinout mléčnou potravinu na bázi rýže o nízké energetické hodnotě, kterou mohou konzumovat osoby alergické na laktózu, mléčnou bílkovinu nebo jsou fenylketonurici, ale také vegetariáni a vegani.
Složení nové potraviny: obsahuje 70 % sušiny, 30 % tuku, 30 – 100 % bílkoviny, 100 – 300 % sacharidů, dietní vlákninu, vitaminy a minerální látky.
Vývoj nové speciální potraviny se podařil. Rýže je pro takovou dietní potravinu vhodná, neboť má neutrální chuť a vůni, nepodporuje růst a aktivitu kyseliny mléčné a bakterií a současně má vhodné chemické složení.
Podle:
Němečková I., Kejmarová M., Dragounová H., Pechačová M., RoubalP., Ouhrabková J., Rysová J., Laknerová I., Gabrovská D.
Sborník z konference 10th International Nutrition &Diagnostics Konference, Praha 2010, 74.