Encyklopedie výživy

Glutamát

sodná sůl glutamové kyseliny. Používá se v potravinářském průmyslu jako přídatná látka pro zvýšení intenzity chuti pokrmu. V Evropské unii je její přítomnost v potravinářských výrobcích povinně uváděna kódem E 621. Pokud se glutamát vyskytuje volně, tj. nevázaný do bílkovin, uděluje potravině výraznější chuť. Rozsáhlé studie prováděné nepotvrdily negativní vliv glutamátu sodného na lidské zdraví. Od té doby se v potravinářství stále více používá. Setkáme se s ním především v bujónech, sojové omáčce, dehydrovaných polévkách a jiných instantních pokrmech, směsích koření. Přirozeně se vyskytuje v houbách, zralých rajčatech, některých sýrech, uleželém mase a v mořské řase Laminaria japonova.

(Ot)

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ