Dobrý den,
již několik let mám přetrvávající potíže, jež byli teprve před pár lety oficiálně diagnostikovány jako Intolerance laktózy.
Bohužel na tuto příčinu nepřišli lékaři, ale přivedl mne k ní lidový léčitel a teprve na základě jeho podezření ji potvrdili i lékaři.
Přesto jsem některé problémy intoleranci laktózy ani já, ani mí lékaři (praktický a alergolog) nepřipisovali.
Mými problémy jsou (cca 30 min po požití mléčných výrobků):
nevolnost, křeče od žaludku ke střevům, nadýmání, plynatost.
Dlouhodobými problémy jsou nadýmání, zácpy, špatné soustředění, velmi špatná krátkodobá paměť, celoroční rýma, časté bolení v krku. Poslední 4 příznaky nikdo nepřiřazoval problémům s intolerancí laktózy a dočetla jsem se je až v tomto vašem článku, tabulka 2:
http://www.vyzivaspol.cz/clanky-casopis/laktozova-intolerance-versus-laktozova-tolerance.html
Naučila jsem se příjem potravin s laktózou omezit, a křeče při „zhřešení“ přetrpět, či potlačit kapkami Algifen.
Zajímalo by mne, zda jsou všechny příznaky uvedené v tabulce následky požití laktózy, či zda je to důsledek těch chybějících látek v organismu, díky nimž činí laktóza v těle takové problémy.
Ráda bych se tak dopátrala, zda by mi úplná eliminace laktózy pomohla ke zlepšení krátkodobé paměti.
Když jsem v počátcích vyřadila ze stravy laktózu na celý měsíc, odezněly problémy s křečemi, nadýmáním a zácpou. Ale pamětí a dalšími projevy si nejsem jistá, nenapadlo mě je sledovat. Navíc nedokážu odhadnout, jak dlouho po vypuštění laktózy z potravy by se mohlo vše dostat „do normálu“.
Bohužel, o intoleranci laktózy moc kvalitních informací není. Toto je první článek, obsahující mé obtíže. Obvykle se shledávám s informacemi, že se to týká spíše kojenců, nebo že následkem jsou průjmy, což není můj problém.
Předem děkuji za odpověď. Zjistila jsem, že moji lékaři nejsou v tomto ohledu příliš informováni a nejsou schopni mi poradit nic jiného, než mléko vyřadit, ale o této problematice toho moc nevědí.
Laktózová intolerance je onemocnění vyskytující se v našich geografickjých oblastech relativně často, výskyt je častější se vzestupem věku. Existuje řada článků, dostupných na internetu pod zadáním „intolerance laktózy“. Jedná nse o důsledek postupného úbytku enzymu zvaného „střevní laktáza“, tento úbytek je možno říci celkem pravidelný v našich geografických oblastech se stoupajícím věkem. Vyskytuje se také i osob s některým onemocněním zažívacího traktu zažívacího traktu i bez této závisloosti na vzestupu věku. Tato forma většinou mnebývá u dětí, ta m se vyskytuje problém nazývaný „alergie na mléko„, ale opediatři dobře vědí, jak si s touto většinou přechodnou poruchou mají poradit.
Vraťmě se tedy k tomu, co posisujete, t.j. k „intoleranci laktrózy podmíněné úbytkem střevního enzymu laktázy„. často je s tímto deficitem enzhymu spojena také porucha fyziologických střevních mikroorganizmů, označovaná jako „dysmikrobie„. Pří této dysmikrobii může docházet k zánětlivých změnám na střevních slizničních buňkách, které jsou zodpovědné za vstřebávání všech živin, tedy i včetně mikronutrientů, jako jsou na příklad vitamíny, stopové prvky a podobně. Z jejich následného nedostatku pak může vzniknout řada potíží, o některých se zmiňujete ve svém dopise. Podrobnější diagnostika a léčba, včetně dietní léčby, je v rukou orborníků, lékařů – gastroenterologů.
Obecně, pokud se týká výživy, je možno říci jen tolik, že zmíněný deficit enzymu laktázy lze pokud se týká potíží, korigovat pouze omezením těch mléčných výrobků, které konkrétní jedinec nesnáší. Možno říci jen tolo, že prakticky téměř vždy i tito postižení jedinci dobře snášejí tvrdé sýry,ale konkrétní výběr ostatn ích bych doporučovat konzultovat s některým nutričnímm tetrapeeutem (dřívější dietní sestrou).
Pří výraznějších potížích jiného chatrakteru je nutno se podrobit vyšetřením u lékaře, nejlépe zmíněného gastroenterologa, protože ke zjištění přesné příčiny potíží a následně k optimální léčbě mohou být potřebná některá doplňujíí pomocná vyšetření, která indikuje pouze lékař na základě celkového vyšetření.
S pozdravem
Dr. Kužela